Noi majorări de pensii, solicitate de CNSM

Noi majorări de pensii, solicitate de CNSM

Mai multe categorii de pensi­onari beneficiază, de la 1 noi-embrie, de pensii majorate cu anticipare. Această creşte­re urma să se producă de la 1 aprilie 2018.

Reprezentanţii sindicatelor vor insista însă ca şi majorările preconizate pen­tru această dată să fie onorate de Guvern şi să-i vizeze pe cei care le aşteptau să se producă abia la 1 aprilie 2019. 

Astfel, de la 1 noiembrie 2017, aproximativ 65 de mii de pensi­onari, care s-au pensionat în anii 2009, 2010 și 2011, beneficiază de valorizarea pensiei pentru limita de vîrstă și a pensiei de dizabilitate.

În consecinţă, pentru 58.479 de beneficiari de pensie pentru limita de vîrstă, prestația va spo­ri în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6 la sută peste nivelul pensiei medii curente. Totodată, pentru 6.399 de beneficiari de pensii de diza­bilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6 la sută față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimea­ză la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii ve­niturilor proprii la bugetul asigu­rărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Potrivit premierului Pavel Filip, acestea sînt primele roade ale reformei sistemului de pensii. Or, conform spuselor sale, Guvernul face planificări reale şi nu vine cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Atunci cînd lucrurile merg mai bine decît s-a planifi­cat, devin posibile astfel de ma­jorări înainte de termen. Premie­rul s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi ope­rate și alte majorări înainte de termen.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load