X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum protejezi pomii tineri peste iarnă

12 noi. 2017,, 12:01   Societate
4556 0

Pomii tineri, cei care nu au împlinit încă 4 sau 5 ani, pomii sensibili precum smochinul sau nectarinul trebuie protejați de frigul aspru al iernii.

Există riscul să degere în decembrie sau în ianuarie, cînd sînt temperaturi foarte scăzute și nu mai pot fi salvați.

Cele mai bune și mai simple soluții să protejezi pomii tineri de ger sînt mușuroirea și stropirea cu ulei. La baza pomilor, în jurul tulpinii se adună un mușuroi de pămînt care protejează rădăcinile de temperaturile foarte scăzute. Iar pomul se stropește cu apoi cu un ulei horticol, în luna noiembrie, în zilele în care nu se anunță ploaie.

Uleiul protejează scoarța și mugurii latenți de frig și de polei. Înainte cu 2 săptămîni de tratamentul cu ulei, după ce au picat frunzele complet, se poate face un tratament cu zeamă bordeleza care ucide insectele aflate în scoarță și protejează mai bine pomii peste iarnă.

Plase speciale de protecție pentru pomii tineri


În magazinele de specialitate se găsesc plase de protecție pentru pomii fructiferi, pentru trandafiri și alte plante perene sensibile la îngheț. Aceste plase se înfășoară în jurul tulpinilor și se poate adăuga după caz hîrtie de ziar, fîn sau coceni de porumb, care păstrează o temperatură suportabilă chiar și în nopțile geroase.

Mai poți folosi pînză de sac din iută, dar în niciun caz folie de plastic pentru că aceasta favorizează condensul, tulpina rămîne umedă și în perioadele de ger îngheață pînă la măduvă.

De asemenea, specialiștii nu recomandă nici fînul, decît după ce s-au aplicat tratamentele de toamnă cu insecticide. În fîn se adăpostesc tot felul de insecte care vor afecta pomii tineri, cu scoarța subțire.

Protecția împotriva rozătoarelor

Tulpinile pomilor fructiferi trebuie protejate iarna și împotriva micilor răzătoare precum iepurii, care găsesc cu greu iarbă, cînd zăpada este bogată și atacă livezile.

De asemenea căprioarele rod crenguțele tinere iarna și este nevoie de un gard de protecție în jurul pomilor, mai ales dacă ai livada la deal, lîngă pădure. Mai poți aplica pe scoarță un amestec de var cu balegă, al cărui miros respinge animalele, deși acesta nu va rămîne la fel de eficient pe tot parcursul iernii.

Cei mai sensibili sînt pomii tineri precum caișii, nectarinii, piersicii, smochinii și cireșii. Iarna acestui an se anunță geroasă încă din luna decembrie și este bine să iei măsuri din timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?