Țara cu cei mai puţini FUMĂTORI. Ce strategie unică a folosit

Țara cu cei mai puţini FUMĂTORI. Ce strategie unică a folosit

În ultimul studiu referitor la atitudinea faţă de tutun a europenilor se prezintă procentul de fumători din 28 de ţări.

În partea de sus a graficului se află Bulgaria, unde 36% din populaţie fumează zilnic, iar Grecia şi Franţa sînt aproape, cu 35%, respectiv 33%. Mai departe sînt Spania (26%), Italia (24%) şi Germania (23%). În partea de jos a graficului se află Suedia, unde doar 5% din populaţie fumează în fiecare zi, arată Bloomberg.

Cum au renunţat suedezii la fumat? Se pare că au adoptat o strategie de „reducere a riscurilor” şi au înlocuit în mare măsură ţigările cu un produs care furnizează consumatorilor atît nicotină, cît şi tutun, dar nu creşte şansele de deces din cauza fumatului. Acest produs se numeşte „snus” şi constă, practic, în pungi de tutun umed pe care utilizatorul le pune sub buza superioară.

Acest obicei datează de la începutul secolului al XVIII-lea pînă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cînd ţigările au devenit populare. Fumatul a atins punctul culminant în Suedia în 1980, ajungînd la 34% din populaţie. De atunci, conştientizarea crescîndă a pericolelor asociate cu fumatul a determinat o reducere constantă a ratei fumatului, aşa cum se întîmplă acum în mare parte din lumea occidentală. Spre deosebire de aceştia însă, fumătorii suedezi au avut un mod original de a renunţa la fumat, fără să depăşească dependenţa de nicotină, ceea ce, desigur, este cea mai dificilă parte.

Odată cu anii 1990 vînzările de ţigări au scăzut, în timp ce vînzările de snus au urcat. Astăzi, 15% dintre suedezi folosesc snus. Deşi producătorii de snus, cum ar fi Suedia Match, nu au voie să susţină că produsul lor este mai puţin dăunător decît ţigările, suedezii şi-au dat seama de asta. Guvernul a creat, în cele din urmă, stimulente fiscale pentru ca oamenii să aleagă snus-ul în detrimentul ţigărilor.

 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load