Saliva umană conţine un analgezic mai puternic decît morfina

Saliva umană conţine un analgezic mai puternic decît morfina

În 2006, cercetătorii de la ”Institut Pasteur International” au găsit în saliva umană o peptidă numită opiorfină. De atunci, a fost realizată o serie de teste care confirmă faptul că această substanţă nu doar funcţionează, ci este şi de şase ori mai puternică decît morfina.

Unul dintre cele mai recente studii au scos la iveală că versiunea modificată a opiorfinei numită STR-324, creată pentru a creşte stabilitatea substanţei, este eficientă în a bloca durerea la şoareci atunci cînd este injectată, scrie Sciencr.

În acest an, vor exista primele teste pe oameni. Dovezile actuale sugerează că STR-324 va avea rezultate bune acolo unde alte analgezice au eşuat, iar în acest caz testele clinice vor începe în 2019. Este vorba despre durerile neuropatice (dureri cauzate de nervi şi nu de ţesut), care sunt comune la diabeticii unde boala nu poate fi controlată şi poate apărea în urma unor infecţii virale.

Durerile neuropatice şi alte dureri cronice sunt dificil de tratat şi de obicei sunt rezistente la medicamentele convenţionale pe bază de opioide. Dacă STR-324 este mai eficient pentru durerile neuropatice decît alte opioide, va fi un cu totul alt tip de analgezic. Acesta este însă un mare „dacă”. Cercetătorii nu au început încă teste cu acest tip de durere.

Un mare avantaj al STR-324 este că nu va cauza scăderea ratei respiraţiei precum alte medicamente. Acest efect secundar a fost asociat cu unele decese. Efectul a limitat pînă acum utilizarea opioidelor pentru a reduce simptomele de durere.

Datele cu privire la STR-324 sunt până acum promiţătoare, funcţionînd altfel pentru a furniza un efect pentru dorerile specifice, spre deosebire de opioidele convenţionale. Dovezile ştiinţifice care stau la baza efectelor noului tratament sunt însă pînă acum puţine. În ultimă instanţă, doar testele clinice vor arăta dacă STR-324 aduce o nouă şansă pentru persoanele care trăiesc cu durere cronică.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load