Calmîc și Malmström au menționat progresele din relațiile comerciale RM-UE

Calmîc și Malmström au menționat progresele din relațiile comerciale RM-UE

Republica Moldova a făcut pași importanți în cei trei ani de implementare a componentei DCFTA a Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost menționat în cadrul întrevederii pe care comisarul Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström, a avut-o la Chișinău cu vicepremierul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, relatează NOI.md.

Referindu-se la exporturile Republicii Moldova pe piața europeană, interlocutorii au constatat că volumul acestora în lunile ianuarie-august 2017 a constituit circa 915,75 milioane USD și reprezintă 64,13 % din totalul exporturilor moldovenești, fiind cu 16,74% în creștere comparativ cu perioada similară a anului 2016.

Analizînd evoluțiile exporturilor produselor agricole în Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului curent, s-a constatat că acestea au însumat 332,41 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 36,29% din totalul produselor agricole moldovenești exportate pe piața europeană, crescînd cu 23,09% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, a fost accentuat faptul că exporturile produselor industriale în Uniunea Europeană au însumat aproximativ 583,34 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 63,70% din totalul produselor industriale moldovenești exportate pe piața europeană, sumă superioară cu 13,40% celei din perioada similară a anului precedent.

Pe parcursul a 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, constituit 3,5 miliarde USD, progresînd după semnare cu 15% (sau +492 mil. dolari SUA).

Astfel, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 de companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare) exportă în UE.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load