Prima ediție a Cupei Mondiale la tiramisu și-a desemnat cîștigătorul

Prima ediție a Cupei Mondiale la tiramisu și-a desemnat cîștigătorul

Un muncitor italian de 28 de ani a cîștigat la finalul unei competiții acerbe, prima ediție a Cupei Mondiale la tiramisu.

 

Un concurs internațional dedicat celebrului desert italian, a fost desfășurat în localitatea Treviso, informează Agenția AFP. Înarmați cu telul pentru a bate mascarponele și cu o strecurătoare pentru a pudra cu cacao, 700 de concurenți s-au întrecut timp de două zile cu scopul de a realiza cel mai bun tiramisu (un cuvânt care, în italiană, înseamnă ''ridică-mi moralul'').

''Îmi doresc să devin șef cofetar patiser și să deschid o patiserie în care să pregătesc deserturi tradiționale de casă. Nimic pretențios, doar ceva savuros și binefăcut'', a declarat pentru AFP cîștigătorul competiției, Andrea Ciccolella, angajat într-o fabrică de ochelari din localitatea Feltre, în regiunea Veneto.

Locuitorii regiunii Veneto, cu capitala la Veneția, au savurat această victorie care a avut un gust mai amar în regiunea vecină Friuli-Veneția Giulia, cu capitala la Trieste. Cele două regiuni își dispută de decenii paternitatea prăjiturii tiramisu. Experții în gastronomie spun că inventatorul rețetei originale este Roberto Linguanotto, un cofetar patiser din Treviso, regiunea Veneto, în anii '60-'70.

Regiunea Friuli-Veneția Giulia a dobândit însă un avantaj în comparație cu vecina sa. În luna august, acest desert a fost oficial înscris în lista felurilor de mîncare tradiționale din regiune. Autoritățile din Veneto s-au simțit jignite, iar prefectul regiunii, Luca Zaia, i-a solicitat ministrului italian al agriculturii și al alimentației să revină asupra deciziei, argumentând că ''nimeni nu poate fura tiramisu... cel mai bun desert din lume''.

Reprezentanții regiunii Friuli-Veneția Giulia au încins din nou spiritele cînd o fabrică din Udine a anunțat că a pus la punct o mașinărie care poate produce un tiramisu în 30 de secunde. Primarul orașului Treviso a ocolit problema, proclamînd orașul său ''capitala morală a tiramisu''.

Declarația este cu atît mai savuroasă cu cît istoricii în gastronomie spun că desertul a fost creat la Treviso în anii 1950. 

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load