Alarmant! Aproape 500 de copii au fugit de acasă doar în 2017

Alarmant! Aproape 500 de copii au fugit de acasă doar în 2017

În primele nouă luni ale anului curent, 471 de copii - 262 de fete şi 209 băieţi - au fugit de acasă sau din alte forme de plasament, relatează NOI.md.

Cele mai frecvente cauze sînt lipsa supravegherii din partea părinţilor, abuzul de alcool, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din interiorul acesteia, schimbări în componenţa familiei (deces, divorţ, concubinaj etc.) sau dezacordul părinţilor cu privire la relaţiile de prietenie ale copiilor. În 222 de cazuri de abandon, copiii aveau vîrsta între 14 şi 15 ani.

În astfel de cazuri, IGP recomandă părinţilor, reprezentanţilor legali şi tutorilor/curatorilor care exercită obligaţiunile de întreţinere, educaţie şi supraveghere a copiilor:

- în mod prioritar, să contacteze rudele apropiate şi prietenii copilului, pentru că, de obicei, acolo sînt primele locuri unde se refugiază;

- în mod de urgenţă, să sesizeze Poliţia şi să prezinte datele ce pot contribui la depistarea copilului: semnalmente, semne particulare, comportamentul anterior;

- să prezinte o fotografie recentă a copilului;

- să prezinte informaţia referitoare la prietenii cu care, de obicei, copilul îşi petrece timpul, datele de contact etc.;

- să verifice la domiciliu dacă, eventual, copilul nu a lăsat vreun mesaj, dacă au dispărut careva lucruri sau bunuri din casă.

În perioada de referință, aproximativ 200 de mii de copii au participat la sesiunile de informare privind abordarea fenomenului dispariţiilor voluntare şi a riscurilor pe care le are acest comportament.

Astfel, polițiștii optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load