Finanțarea serviciilor sociale în Moldova ar putea fi regîndită

Finanțarea serviciilor sociale în Moldova ar putea fi regîndită

Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat astăzi un nou model de finanțare a unui pachet minim de servicii sociale din contul bugetului de stat, comunică Noi.md.

 La discuția cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au participat deputatele Valentina Buliga, Valentina Stratan și Valentina Rotaru. Ministrul Sănătății, Stela Grigoraș, a menționat că scopul acestui exercițiu a fost de a identifica o metodologie de determinare a transferurilor condiționate pentru finanțarea serviciilor sociale.

Potrivit lui Grigoraș, în descrierea sistemului de transferuri cu destinație specială pentru finanțarea pachetului minim de servicii au fost incluse patru tipuri de servicii sociale. Acestea sînt casele de copii de tip familial, asistența parentală profesionistă, sprijin pentru familiile cu copii și serviciul asistență personală pentru persoanele cu dizabilități severe.

 Expertul internațional Victor Geosan în prezentare a spus că simularea a fost efectuată per beneficiar, iar cofinanțarea serviciilor este diferențiată  pe categorii de raioane. Totodată, analiza prevede sumele necesare pentru pachetul minim de servicii sociale finanțate din bugetul de stat pînă în anul 2021. De asemenea, studiul a prevăzut crearea de servicii sociale pentru numărul total al copiilor care sînt instituționalizați actualmente.

 În discuție, deputatele s-au interesat de întreg spectru de servicii sociale și au recomandat includerea serviciilor sociale adresate persoanelor în etate în pachetul minim discutat. La fel, au solicitat autorităților responsabile elaborarea unei inițiative legislative în acest sens.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load