BM ar putea finanța noi proiecte energetice în Moldova

BM ar putea finanța noi proiecte energetice în Moldova

Banca Mondială (BM) ar putea finanța noi proiecte de energie în Republica Moldova, în special proiectul de interconectare a sistemelor electrice și electrice dintre Moldova și România.

Acest subiect a fost discutat în cadrul întîlnirii dintre Vitalie Iurcu, viceministr al Economiei și Infrastructurii, și reprezentanții misiunii Băncii Mondiale, conduse de Dejan Ostojic, coordonator de program regional, privind dialogul pe marginea politicilor energetice pentru Moldova, relatează NOI.md.

Părțile au analizat rezultatele implementării proiectelor din domeniul energetic, în special din sectorul gazelor naturale, electroenergetic și termoenergetic.

Dejan Ostojic a abordat în discuții proiectul de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din Republica Moldova cu cel al României și extinderea interconectorului pe direcția Ungheni-Chișinău.
În context, viceministrul Economiei și Infrastructurii a informat despre decizia autorităților naționale de a anunța desfășurarea unui concurs de privatizare a Î.S. „Vestmoldtransgaz”, în calitatea acestuia de operator de transport pe piața locală a gazelor naturale. „Aceasta va asigura atragerea investițiilor private necesare pentru construcția obiectivului, estimate la cca. 93 de milioane de euro, precum și va permite realizarea dezideratului respectiv conform calendarului trasat de Guvern”, a menționat Vitalie Iurcu.

În ceea ce privește interconectarea sistemului electroenergetic național cu cel românesc, părțile s-au referit la edificarea interconexiunii din partea de sud a țării, dar și la posibila participare a Băncii Mondiale la finanțarea acestui proiect de infrastructură.

În aceeași ordine de idei, Vitalie Iurcu a menționat că Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent hotărîrea privind desemnarea furnizorului central de energie electrică – Societatea pe Acțiuni „Energocom” – din 1 aprilie 2018 pînă la 1 ianuarie 2021, în conformitate cu obiectivele Acordului de asociere cu UE și cu obligațiile asumate în Tratatul Comunității Energetice. Activitatea furnizorului central de energie electrică va fi integral reglementată de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE).

Republica Moldova și-a asumat obligația față de Comunitatea Energetică, pînă în 2020, realizarea energiei regenerabile în pondere de 17 % din consumul final brut de energie. „Dezvoltarea producerii energiei din surse regenerabile va avea un impact pozitiv asupra posibilităților de dezvoltare locală, asupra coeziunii sociale, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea eficienței energetice”, a specificat viceministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, părțile au trecut în revistă realizările atinse în cadrul proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău (SACETC), finanțat cu suportul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BIRD, parte a grupului Băncii Mondiale).

O atenție deosebită a fost acordată chestiunii privind achitarea datoriilor istorice ale SA ”Termoelectrica” față de SA ”Moldovagaz” pentru gazele naturale consumate, inclusiv devierile financiare înregistrate de către SA ”Termoelectrica” și recunoașterea acestora de către ANRE.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load