18 bancheri nord-coreeni, incluși pe lista neagră a Coreei de Sud

18 bancheri nord-coreeni, incluși pe lista neagră a Coreei de Sud

Coreea de Sud a anunțat o rundă de sancțiuni unilaterale împotriva Phenianului, în ajunul sosirii președintelui american, Donald Trump, pe teritoriul său în cadrul turneului său asiatic dominat de dosarul nuclear nord-coreean, relatează AFP.

Optsprezece bancheri nord-coreeni stabiliți în China, în Rusia și în Libia, suspectați că ar avea legătură cu programele de înarmare ale Phenianului, au fost incluși pe lista neagră cu sancțiuni, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului sud-coreean, scrie agerpres.ro.

"Acești indivizi au lucrat în străinătate, ei reprezintă băncile nord-coreene și sînt amestecați în finanțarea necesară dezvoltării armelor de distrugere în masă", a declarat Ministerul de Externe sud-coreean într-un comunicat.

Aceste 18 personalități fac deja obiectul unor sancțiuni americane. Anunțul intervine în ajunul sosirii în Coreea de Sud a liderului de la Casa Albă, care l-a acuzat pe președintele sud-coreean Moon Jae-In că se arată prea conciliant față de Phenian.

Este vorba de primele măsuri unilaterale sud-coreene de la sosirea la putere în luna mai a lui Moon, care a declarat că dorește o soluție pașnică la criza generată de programele nuclear și balistic nord-coreene și s-a arătat dispus să se deplaseze la Phenian "dacă circumstanțele vor permite" acest lucru.

Aceste noi sancțiuni semnifică faptul că atît sud-coreenii, cît și entitățile juridice din Coreea de Sud nu vor putea să întrețină relații comerciale cu persoanele înscrise pe lista cu sancțiuni.

Sancțiunile sînt în mare măsură simbolice, avînd în vedere inexistența legăturilor economice dintre cele două Corei, dar ele ar putea să suscite indignarea Phenianului.

Regimul nord-coreean a fost supus unei a opta runde de sancțiuni din partea ONU după ce de-al șaselea său test nuclear în septembrie. Coreea de Nord a testat în același timp mai multe rachete, aparent, susceptibile să atingă teritoriul SUA.

În 2016, Seulul a închis unilateral complexul industrial de la Kaesong, ultimul proiect de cooperare intercoreeană, explicînd că mijloacele obținute erau deturnate pentru finanțarea programelor militare ale Coreei de Nord.

În 2010, Seulul a interzis deja aproape orice relație comercială cu Coreea de Nord, după ce a acuzat-o de scufundarea unei corvete sud-coreene.

 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load