Cît au cîștigat băncile Moldovei de la începutul anului?

Cît au cîștigat băncile Moldovei de la începutul anului?

Profitul net al sectorului bancar din Moldova în ianuarie-septembrie 2017 a constituit 1,4 miliarde de lei, în creștere cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului 2016, transmite NOI.md.

Datele au fost prezentate de Banca Națională a Moldovei, evaluînd situația financiară din sectorul bancar pentru primele nouă luni ale acestui an, remarcînd faptul că majorarea profitului este determinată de diminuarea cheltuielilor aferente dobînzilor (de la depozite) cu 39,1 la sută și de majorarea veniturilor neaferente dobînzilor cu 4,6 la sută (în mare parte, din taxe și comisioane - cu 11,0 la sută).

O pondere semnificativă în veniturile neaferente dobînzilor constituie veniturile din taxe și comisioane – 61,1 la sută.

Venitul net din taxe și comisioane a constituit 777,2 mil. lei și a înregistrat o creștere de 7,9 la sută. Veniturile din dobînzi au constituit 3,6 miliarde lei, fiind în scădere cu 1,24 miliarde lei față de perioada corespunzătoare a anului precedent. Acestea, la rîndul său au fost generate, în special, de împrumuturi și creanțe (2.9 miliarde lei).

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, către sfîrșitul lunii septembrie a anului 2017, rentabilitatea activelor şi rentabilitatea capitalului a constituit 2,4 la sută şi respectiv 14,3 la sută (în creştere cu 0,6 şi 3,2 p. p. respectiv).

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load