Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Un seminar pentru reprezentanții societății civile a fost organizat la Chișinău

3 noi. 2017,, 17:11   Societate
2879 0

Centrul pentru protecția si promovarea drepturilor femeii tinere a organizat recent, la Chișinău, un seminar cu tema „Drepturile omului în Moldova și Ucraina“.

Acest seminar este finanțat de Uniunea Europeană și de Fondul Canadian pentru Inițiative Locale.

Seminarul a fost organizat pentru persoanele ce au un impact semnificativ asupra promovării și protecției drepturilor omului: reprezentanți ai societății civile (personal al ONG-urilor, profesori, lideri ai grupurilor de studenți care doresc să facă schimbări în societate) de pe ambele maluri ale Nistrului.

La începutul atelierului, cu un cuvînt de salut pentru participanți a venit Ecaterina Grosu, director executiv al Centrului de protecție și promovare a drepturilor femeii tinere, care a remarcat importanța cunoașterii drepturilor omului pentru societatea modernă, indicînd spre actualitatea schimbului de cunoștințe relevante cu vecinii noștri - pentru ca noi, aici în Moldova, să putem beneficia de pe urma experienței lor.

Oaspete de onoare al seminarului a fost Silvia Bicenco, Coordonator CFLI Moldova (Fondul Canadian pentru Inițiative Locale), care, în discursul său de bun-venit participanților, a remarcat faptul că Fondul a primit mai mult de o sută de cereri și a ales să sprijine anume acest proiect, deoarece astfel de evenimente cu participarea beneficiarilor de pe ambele maluri ale Nistrului sînt foarte importante.


Silvia Bicenco a remarcat că a fost foarte încîntată să vadă un interes sporit din partea participanților pentru seminar și le-a dorit succese tuturor în continuare. ”Aș dori să văd un asemenea interes și o participare activă din partea cadrelor didactice nu doar locale, ci și internaționale. Aceasta ar asigura un flux de idei și de soluții la problemele existente și împărtășirea de bune practici din diverse domenii”.

Expertul și moderatorul seminarului a fost Svetlana Hodakova - expert ucrainean, director al Institutului pentru Dezvoltare Democratică "Societatea Deschisă" (Ucraina).

În cadrul seminarului, participanții au luat cunoștință de prevederile și legislația Republicii Moldova și Ucrainei în domeniul drepturilor omului, au discutat despre formele de discriminare și importanța prevenirii acestora. De asemenea, participanții au înscenat o serie de jocuri de rol, unele dintre care s-au petrecut în aer liber.

Expertul ucrainean a vorbit despre conceptele de bază și terminologia din domeniul drepturilor omului și a drepturilor cetățenești democratice, a prezentat o imagine de ansamblu a legii drepturilor omului, inclusiv documentele naționale și internaționale, a descris formele de discriminare și manifestările sale, a prezentat date statistice ce caracterizează situația de pe segmentul drepturilor omului, împreună cu grupul de lucru a discutat despre "Dilema Frau Muller", a vorbit despre egalitatea de gen și a prezentat exemple de stereotipuri de gen în mass-media (discurs, imagini și conținut).

Faptul că în timpul seminarului au fost utilizate pe scară largă exemple practice și exerciții, a fost foarte apreciat de către participanți. Exercițiile practice „Spărgătorul de gheață“, „Ochii albaștri“, „Un pas înainte“, „Toți diferiți - toți egali“, alte prezentări, fragmente video din prelegerea despre drepturile omului a activistului Marek Navitskogo, lucrul în grup, analiza conținutului presei scrise, discuția despre „risc de stereotipuri“ și discuții interactive, toate au provocat o mare rezonanță în rîndul participanților care au evaluat aceste forme active de desfășurare a seminarului, remarcînd utilizarea practică pentru ei.

Participanții au apreciat la un nivel înalt atelierul, aducînd mulțumiri pentru organizare organizatorilor, moderatorilor, Uniunii Europene și Fondului Canadian pentru Inițiative Locale pentru susținerea unui astfel de eveniment important și util.

Rezumînd, participanții au menționat că au învățat o mulțime de lucruri noi, utile și acum vor fi în măsură să aplice cu succes cunoștințele lor în Moldova și regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?