Fostul lider al Cataloniei riscă mandat de arest internațional

Fostul lider al Cataloniei riscă mandat de arest internațional

Parchetul spaniol cere mandat de arestare european pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, transmite euronews.com.

 

De asemenea, procurorul de caz a cerut mandate de arestare şi pe numele altor patru foşti miniştri. Nouă membri ai fostei administrații catalane deja au fost audiați, acuzați de răzvrătire, revoltă și abuz de fonduri publice.

Procuratura a cerut ca opt să fie încarceraţi, iar unul să fie eliberat pe cauţiune. Puigdemont a părăsit Spania luni, abandonîndu-şi promisiunea de a „rezista paşnic” eforturilor Madridului de a-i închide Guvernul.

Puigdemont a anunțat într-o conferinţă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că nu intenţionează să ceară azil în Belgia şi a subliniat că se va întoarce acasă doar dacă va primi asigurări că va fi judecat corect. El nu a oferit niciun indiciu despe cînd ar putea să se întoarcă în ţară, însă avocatul său a declarat că nu se va prezenta în fața justiției spaniole din cauza „riscului ridicat de a fi arestat”.

Dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc - rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri - riscă să fie condamnat la pînă la 30 de ani de închisoare.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load