Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În scurt timp, cetățenii vor ști unde pot vota la alegerile din 2018

2 noi. 2017,, 11:49   Politică
1550 0

Fiecare cetățean va cunoaşte în scurt timp, la care circumscripţie îşi va putea exercita dreptul de vot la alegerile din 2018.

Harta finală a celor 51 de circumscripţii uninominale a fost transmisă deja spre aprobare cabinetului de miniștri. Din numărul total al circumscripţiilor, două vor fi create în stînga Nistrului, iar trei - pentru alegătorii din diasporă.

46 de circumscripții pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău. În stînga Nistrului și pentru diasporă vor fi deschise alte cinci circumscripţii.

”Pentru fiecare circumscripție uninominală, mă refer la cele 46 din țară, se anexează cîte un tabel în care sînt înscrise toate localitățile care fac parte din acea circumscripție, cu număr de alegători. Pentru municipiul Chișinău și Bălți tabelele conțin numărul de ordine a secțiilor de votare”, a spus preşedintele Comisiei privind crearea circumscripţiilor, Iurie Ciocan.

Conform hărții finale, 12 circumscripții vor fi deschise în sudul țării, inclusiv două în Găgăuzia. Alte 12 secții vor fi deschise în nordu țării, inclusiv 2 în Bălți. Pentru zona de centru a țării vor fi deschise 11 circumscripții. Alte 11 birouri vor fi deschise în municipiul Chișinău.

Moldovenii din stînga Nistrului vor avea doi deputaţi în Parlamentul ţării. O circumscripţie le revine celor din Camenca, Rîbnița și Dubăsari şi alta pentru locuitorii raioanelor Grigoriopol, Tiraspol și Slobozia.

Diaspora va desemna trei deputaţi în parlament. Unul pentru moldovenii din Rusia. Alt deputat vor vota cei din Europa şi al treilea va fi desemnat de moldovenii din SUA şi Canada.

Legea privind introducerea sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni. Potrivit datelor CEC, în prezent sînt înregistraţi 2 milioane 873 de mii 707 locuitori cu drept de vot.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?