Mitropolia comentează construcţia casei parohiale din spatele Catedralei

Mitropolia comentează construcţia casei parohiale din spatele Catedralei

După mai bine de șase ani de la inițierea proiectului, consilierii municipali au votat ieri, 31 octombrie 2017, pentru un proiect de decizie, care prevede construcția unei case parohiale în spatele Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău. 

Această construcție este destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor Catedralei pentru necesitățile de cult.

Edificarea casei parohiale în cadrul Complexului Catedralei este o necesitate pentru instituţia de cult, în vederea deservirii acesteia, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1, ce urmează a fi lichidată și va mai găzdui în pereții săi:

– un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvîrșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic.

– o bibliotecă de carte ortodoxă.

– o veșmîntărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile.

– o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.

– o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atît cel format din profesioniști, cît și cel de copii.

În demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.

Tergiversarea construcției Casei Parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atît pentru enoriași, cît și pentru clerul și angajații Catedralei, care sînt în număr de aproximativ 100 de persoane.

Decizia Consiliului municipal în acest sens, a fost votată de către 38 de aleși locali.

O Casă Parohială a existat în spatele Catedralei şi pînă în 1969, cînd autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei.

Reconstrucția Casei Parohiale existentă anterior în preajma Catedralei Mitropolitane este o plinire a adevărului istoric, asemenea după cum din inițiativa Bisericii și a autorităților publice locale a fost reconstruită Clopotnița Catedralei, supranumită și Clopotnița memoriei.

Mitropolia Moldovei salută decizia Consiliului municipal, prin care se doreşte revenirea la normalitate – reconstrucția Casei Parohiale ce a funcționat în perioada interbelică.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load