X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova a devansat-o pe România după confortul businessului

1 noi. 2017,, 11:40   Economie
2465 0

În noul rating Doing Business Moldova s-a menținut pe locul 44 din 190 de țări, poziționîndu-se între Serbia și România, relatează NOI.md.

Ratingul confortului businessului Doing Business a fost elaborat de Banca Mondială şi reflectă condiţiile pentru afaceri în diferite state.

În ratingul Doing Business-2018 Moldova s-a clasat pe poziţia a 44-a cu 73 de puncte din 100. Totodată, timp de un an pozițiile Moldovei s-au îmbunătățit la trei criterii, la cinci compartimente acestea s-au înrăutățit, iar la două – au rămas neschimbate.

Potrivit ratingului Doing Business-2018, cei mai buni indici în noul rating Moldova i-a obţinut la compartimentele: „Înregistrarea proprietăţii” (locul 20), „Înregistrarea întreprinderilor” (23), „Impozitare” (32), „Protecţia investitorilor minoritari” (33), „Comerţul internaţional” (35), „Obţinerea creditelor” (42).

Cei mai scăzuți indicatori s-au atestat la categoriile: „Obţinerea autorizaţiilor pentru construcţii” (locul 165), „Racordarea la sistemul de alimentare cu energie electrică” (locul 80). După cum se menţionează, pentru obţinerea autorizaţiilor de construire în Moldova, sînt necesare 28 de proceduri, ele durînd 276 de zile. În acelaşi timp, pentru racordarea la alimentarea cu energie electrică sînt necesare 6 proceduri şi 87 de zile.


La compartimentul „Asigurarea executării contractelor” Moldova s-a situat pe locul 62, la „Rezolvarea insolvenţei” – locul 65.

Potrivit ratingului Doing Business, timp de un an în Moldova s-a simplificat cel mai mult procedura de înregistrare a întreprinderilor, la acest capitol țara noastră a urcat de pe treapta 44 pe cea 23-a a ratingului. În categoria „Înregistrarea proprietății” Moldova a urcat cu o treaptă – de pe locul 21 pe locul 20. De asemenea, Moldova și-a îmbunătățit pozițiile în categoria „Protecţia investitorilor minoritari”, urcînd de pe locul 42 pe locul 33.

La compartimentul „Racordarea la sistemul de alimentare cu energie electrică” Moldova a coborît de pe locul 73 pe locul 80. După criteriul „Obţinerea creditelor” Moldova s-a situat pe locul 42, coborînd cu 10 trepte. Pe lîngă aceasta, ea și-a înrăutățit pozițiile la categoria „Rezolvarea insolvenţei”, coborînd de pe locul 60 pe locul 65. După criteriul „Impozitare” țara noastră a coborît de pe treapta 31 pe cea a 32-a.

În ratingul Doing Business-2018 din țările fostei URSS cei mai buni indicatori a înregistrat Georgia – locul 9, Estonia – 12, Lituania – locul 16, Letonia – locul 19, Rusia – locul 35, Kazahstan – locul 36, Belarus – locul 38. Totodată, în noul rating Moldova a devansat astfel de țări din CSI precum Armenia (47), Azerbaidjan (57), Uzbekistan (74), Ucraina (76), Kirghizia (77), Tadjikistan (123).

Pe primul loc al noului rating Doing Business s-a clasat Noua Zelanda. Din top-10 mai fac parte: Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, SUA, Marea Britanie, Norvegia, Georgia, Suedia.

România vecină se situează pe locul 45. Cele mai nefavorabile condiții pentru afaceri sînt în Somalia, Eritreea și Venezuela.

Raportul anual Doing Business este publicat pentru a 15-a oară. În document este efectuată analiza normelor de reglementare aplicate față de întreprinderile din țară pe parcursul întregului ciclu de activitate. Ratingul cumulat al confortului businessului se bazează pe 10 criterii de reglementare a activității de întreprinzător: cheltuieli de timp și mijloace bănești pentru crearea noului business, obținerea autorizațiilor de construire, accesul la infrastructura electroenergetică, înregistrarea dreptului de proprietate, obținerea ușoară a creditelor, protecția drepturilor investitorilor, achitarea impozitelor, comerțul internațional, asigurarea executării contractelor, procedurile de faliment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?