Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Autorităţile ruse au refuzat să-l extrădeze pe liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi

1 noi. 2017,, 10:41   Politică
10785 13

Autorităţile ruse au refuzat să-l extrădeze pe liderul "Partidului Nostru", Renato Usatîi.

Potrivit agenţiei «Infotag», despre aceasta a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Vitalie Busuioc.

"Avem un răspuns oficial la solicitarea Procuraturii Generale cu privire la deschiderea cauzei penale împotriva lui Renato Usatîi. Solicitarea a fost transmisă în septembrie, iar abia acum am fost refuzaţi. Unul dintre motivele enunţate în răspuns este faptul că Usatîi deţine cetăţenia rusă", a spus Busuioc.

Cauza penală împotriva liderului partidului de opoziţie, care este şi primar al oraşului Bălţi, a fost deschisă încă în septembrie 2016. În octombrie, instanţa a decis să emită mandat de arest pe numele lui Usatîi şi să-l anunţe în căutare internaţională. De atunci, Usatîi nu a mai revenit în Moldova, însă comentează activ evenimentele politice din Moldova şi participă la evenimentele desfăşurate la Bălţi, prin intermediul skype-ului şi al altor mijloace electronice.

El este acuzat că în 2010 a comandat asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov. Înainte de tentativa de asasinare, Gorbunţov a obţinut cetăţenia Republicii Moldova. Killerul Vitalie Proca este cetăţean al Republicii Moldova și a fost arestat în anul 2012, la Moscova, fiind extrădat României. El a fost condamnat la Bucureşti şi îşi ispăşeşte pedeapsa pentru o altă crimă.


Procuratura Moldovei îl acuză pe Usatîi că el a comandat asasinarea, iar după condamnarea lui Proca, a încercat să transmite familiei acestuia $600 mii pentru o înregistrare audio, în care asasinul ar fi spus că crima nu a fost comandată de Usatîi. Postul TV de opoziţie, JurnalTV, a declarat că pe 2 noiembrie va difuza interviul cu Proca, realizat în penitenciarul din România. Conform informaţiilor neoficiale, în acest interviu Proca va declara că asasinarea nu a comandat-o Usatîi, ci liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?