X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mărgele ornamentale datînd din Paleolitic au fost dezgropate în China

1 noi. 2017,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2123 0

O echipă de arheologi chinezi a dezgropat cele mai mici mărgele ornamentale, datînd din Paleolitic, în regiunea autonomă Ningxia Hui, din nord-vestul Chinei.

Mărgelele, dintr-un material asemănător cojii de ou și cu un diametru de 1,26 milimetri, au fost descoperite într-un sit arheologic din Pleistocenul târziu, cu o vechime cuprinsă între 8 mii și 12 mii de ani, în orașul Qingtongxia.

Lucrările de excavare au fost realizate, între lunile mai și august, de o echipă formată din cercetători de la Institutul de relicve culturale și arheologie din Ningxia, Institutul de paleontologia vertebratelor și paleoantropologie și administrația relicvelor culturale din Qingtongxia.

''Este incredibil cît de bine sunt prelucrate avînd în vedere dimensiunile atît de mici. Este un lucru rar întîlnit între ornamentele similare dezgropate în alte situri din lume'', a declarat Wang Huimin, cercetător la Institutul de relicve culturale și arheologie din Ningxia.


Arheologii spun că mărgelele sunt dovada meșteșugului excelent și al gustului estetic al oamenilor din vechime. Potrivit acestora, cercetările trebuie continuate pentru a determina scopul și semnificația mărgelelor. Pentru a scoate mărgelele la suprafață, arheologii au avut nevoie de cinci ani în care au cernut mii de metri cubi de pământ și au uzat opt seturi de site din oțel în timpul acestei operațiuni.

Cele trei mărgele au fost descoperite în 2016, toate cu diametrul mai mic de doi milimetri, cea mai mică având diametrul de 1,42 milimetri.

Excavarea de la situl din Qingtongxia este una dintre cele mai importante 10 descoperiri arheologice din 2016 și a scos la iveală peste 10 mii de obiecte, inclusiv ceramică, podoabe și semințe de plante.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?