Un cercetător a filmat Amazonul fierbînd (VIDEO)

Un cercetător a filmat Amazonul fierbînd (VIDEO)

Omul de știință Andreas Ruzo a realizat un scurtmetraj despre Amazonul cu apa clocotindă, porțiune de rîu ascunsă în centrul junglei peruviene, în zona geotermală Mayantuyacu.

 

Filmul documentar a fost pregătit de Compania «Great Big Story». "Cînd eram copil, bunicul mi-a povestit istorii despre un oraș mitic din aur, ascuns adînc în jungla peruviană", spune omul de știință, care a copilărit în Nicaragua, Peru și statul american Texas.

În ciuda scepticismului său, legenda peruviană antică despre rîul care fierbe a reprezentat un interes deosebit pentru Ruzo. Fiind deja adult, aceste povestiri l-au determinat să exploreze jungla Amazonului, pentru a descoperi locurile cele mai uimitoare și necunoscute pînă în prezent.

Anume într-una din aceste călătorii, tînărul cercetător și om de știință a dat de rîul Shanay-timpishka, care, potrivit spuselor unuia dintre cunoscuții șamani locali din tribul Așaninka, "fierbe ca soarele". Lungimea rîului ajunge la aproximativ 6,5 kilometri, lățimea maximă este de 25 de metri, iar adîncimea ajunge la 6 metri. În ciuda faptului că se află, relativ, departe de cel mai apropiat vulcan, fluxul său este încălzit de izvoarele termale din zonă, ceea ce explică temperatura ridicată a apei din rîu.

Conform măsurărilor făcute de expert, temperatura în el atinge 100 de grade Celsius. Aerul deasupra rîului este atît de fierbinte, încît puteți simți cum acesta vă arde "nasul și plămînii"

"Este dificil din punct de vedere fizic să vă imaginați atît de multă apă fierbinte", spune omul de știință, adăugînd că "dacă veți pune mîna acolo, vă veți alege cu o arsură de gradul doi sau trei".

 

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load