Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

“Scrisori de fericire" ale lui Einstein, vîndute la licitație

27 oct. 2017,, 01:30   Externe
6221 0

Două bilete scrise de Albert Einstein în 1922 în Tokyo și oferite unui curier japonez pe post de bacșiș s-au vîndut într-o licitație, cu peste 1,8 milioane de dolari.

Prețul primit pe cele două note este de mii de ori mai mare decât valoarea la care au fost estimate, scrie bbc.com. Cele două bilete, scrise în limba germană, pe care faimosul fizician le-a dat unui curier Tokyo în noiembrie 1922, în locul unui bacșiș, conțin două aforisme pentru fericire care sunt considerate teoria lui Einstein despre fericire.

Primul, care s-a vîndut pentru 1,56 milioane de dolari, spune: „O viață calmă și umilă va aduce mai multă fericire decît căutarea succesului și constanta neliniște care vine cu ea”. Scrisoarea a fost estimată înainte de vînzare la 5 000 - 8.000 de dolari.

Al doilea bilet, care s-a vîndut pentru 240 mii de dolari, este chiar mai succint: „Unde există voință, există o cale”. Valoarea estimată a acestuia înainte de licitație a fost de 1.000 de dolari. Albert Einstein, celebru pentru teoria relativității, a scris cele două bilete în 1922 după ce tocmai fusese informat că va primi Premiul Nobel în timp ce se afla în Japonia.


Un curier japonez a sosit la hotelul Imperial din Tokyo, unde era cazat fizicianul, pentru a-i transmite acestuia un mesaj. Einstein a dorit să-i dea un bacșiș, dar pentru că japonezul a refuzat, așa cum este practica locală, fizicianul nu a vrut să-l lase să meargă cu mâna goală așa că i-a scris două mesaje pe două foi de hîrtie.

„Poate că, dacă ai Noroc, aceste rânduri vor deveni mult mai valoroase decît un bacșiș”, i-ar fi spus Einstein mesagerului.

La 95 de ani după acel moment, nepotul curierului japonez, cel care a vândut biletele, cu siguranță îi dă dreptate fizicianului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?