Filip a spus ce așteaptă Moldova de la BM

Filip a spus ce așteaptă Moldova de la BM

Nu numai împrumuturile de la Banca Mondială sînt extrem de importante pentru Moldova, dar și expertiza ei valoroasă în promovarea reformelor.

O declarație în acest sens a făcut premierul Pavel Filip în cadrul unei întîlniri cu directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale pentru 13 țări, inclusiv Republica Moldova, Frank Heemskerk, relatează NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, la începutul dialogului, şeful Cabinetului de miniştri a menţionat că vizita înaltului oficial la Chişinău constituie un semnal de încredere pentru calea europeană a Republicii Moldova şi pentru reformele promovate de Guvern.

Totodată, Pavel Filip a exprimat gratitudine Băncii Mondiale pentru sprijinul constant acordat Executivului, arătîndu-se încrezător de succesul actualei Strategii de parteneriat a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova pînă în anul 2020, care cuprinde proiecte importante, atît în sectorul public, cît şi în cel privat.
„Vedem parteneriatul cu Banca Mondială nu doar prin prisma împrumuturilor acordate, dar şi prin prisma expertizei valoroase acordate în promovarea reformelor în diverse domenii”, a subliniat Pavel Filip.
 
În context, prim-ministrul s-a referit la acţiunile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, între care: reducerea numărului instituțiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, adoptarea unor modificări importante la Codul muncii. În opinia premierului, aceste reforme deja dau rezultate, contribuind la majorarea veniturilor la buget.

De asemenea, şeful Executivului s-a arătat convins că, datorită reformei Guvernului, asistenţa externă va fi utilizată mult mai eficient, cu un impact major pentru cetăţeni. În acest sens, Pavel Filip a ţinut să mulţumească Băncii Mondiale pentru propunerile făcute în vederea creşterii calităţii guvernanţei economice şi a modernizării serviciilor publice, menţionînd că primul pas în această direcţie a fost făcut prin crearea Agenţiei Serviciilor Publice, care are drept scop livrarea unor servicii calitative cetăţenilor.

La rîndul său, directorul executiv al Grupului Băncii Mondiale, Frank Heemskerk, a încurajat Guvernul să profite din plin de beneficiile oferite de Bancă, ținînd cont de priorităţile ţării. Totodată, oficialul s-a arătat încrezător în ce priveşte dezvoltarea în continuare a parteneriatului dintre Republica Moldova şi Banca Mondială, menţionînd că cei 25 de arbori plantaţi astăzi de grupul Băncii Mondiale în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de cînd Moldova a aderat la această instituţie financiară internaţională, simbolizează viabilitatea şi viitorul relaţiilor dintre părţi.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale în Republica Moldova include 10 proiecte active cu o sumă totală a angajamentelor de 365,3 milioane de dolari şi 8 granturi cu un buget total de 14,4 milioane de dolari. Din momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale, această instituţie financiară internaţională a realizat în ţara noastră 60 de proiecte în sumă de peste un miliard de dolari.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load