Misiunea FMI sosește în Moldova

Misiunea FMI sosește în Moldova

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, va vizita Republica Moldova în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al reprezentantului permanent al FMI în Moldova, Volodymyr Tulin, pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, pentru anul 2017, și a evaluării a doua a programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). 

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice din viitor. 

De menționat că programul pe trei ani al autorităților Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 de milioane de dolari SUA și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 41,7 milioane de DST (circa 59 milioane de dolari SUA) au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobînzii egală cu zero pînă la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobînzii egală cu rata de bază a dobînzii pentru DST (pe moment, 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

FMI se angajează anual (de regulă) în discuții bilaterale cu statele-membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului organizației. O misiune a FMI vizitează statul-membru, colectează informație de ordin economic și financiar și discută cu autoritățile politicile și evoluțiile economice din țară. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi.
 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load