X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Kremlinul, cu ochii pe Chișinău

24 oct. 2017,, 16:20   Politică
3345 3

Anterior, Curtea Constituţională a Moldovei i-a permis spicherului Parlamentului să-l numească pe ministrul apărării fără acceptul şefului statului.

Purtătorul de cuvînt al şefului statului rus, Dmitri Peskov, a declarat că evenimentele de la Chişinău sînt treburi interne ale Moldovei şi Rusia nu intenţionează să intervină. Totodată, reprezentantul Kremlinului a menţionat că Moscova intenţionează să dezvolte relaţiile cu Chişinăul.

„Bineînţeles, noi urmărim cu cea mai mare atenţie ceea ce se întîmplă în Moldova”, a spus el, menţionînd interesul Moscovei faţă de dezvoltarea stabilă a republicii vecine.

„Ceea ce se întîmplă la Chişinău este o chestiune internă a Moldovei, dar noi am vrea să vedem toate procesele în strictă conformitate cu legislaţia Moldovei”, a menţionat el.

Vineri Curtea Constituţională a Moldovei i-a permis spicherului Parlamentului să-l numească pe ministrul apărării fără acceptul preşedintelui, care, de asemenea, este comandant suprem al Forţelor Armate. Judecătorii şi-au argumentat decizia prin faptul că şeful statului „nu şi-a onorat obligaţiile constituţionale” şi de două ori a respins candidatura propusă de premier. Ei au menţionat că, conform legii, şeful statului are dreptul să facă acest lucru doar o singură dată.


Refuzul preşedintelui Igor Dodon de a aproba candidatura ministrului în decizia CC a fost calificat drept „incapacitate a preşedintelui de a-şi exercita obligaţiile”. În acest caz, au indicat ei, atribuţiile şefului statului pot fi delegate preşedintelui parlamentului sau premierului, dar în fiecare caz concret ei trebuie să solicite decizia CC.

La rîndul său, Dodon a calificat acest verdict al CC drept unul politic şi ilegal şi a promis că nu-l va recunoaşte pe ministru şi nu-l va include în Consiliul Suprem de Securitate. El i-a îndemnat pe adepţii săi să obţină instituirea în ţară a formei prezidenţiale de guvernare şi a alegerilor anticipate în parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?