X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Suma împrumuturilor și subvențiilor primite de tinerii moldoveni

24 oct. 2017,, 13:20   Economie
2575 0

Participanții Programului naţional de abilitare economică a tinerilor (PNAET), timp de 9 luni ale anului 2017, au primit credite preferențiale în sumă totală de 45 de milioane de lei pentru o perioadă de 5 ani.

În același timp, creditele includeau o componentă a grantului care totaliza circa 18 milioane de lei. Au fost finanțate în total 159 de afaceri ale tineretului, informează NOI.md.

Astfel, în primele 9 luni ale anului curent, circa 300 de tineri din raioanele Comrat, Dondușeni, Strășeni, Ocnița, Ungheni, Vulcănești și Cimișlia au beneficiat de instruire în domeniul abilităților antreprenoriale pentru tinerii care doresc să-şi lanseze sau să-şi extindă o afacere în localitățile rurale. Cursurile de instruire sînt desfășurate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) prin Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor.

Conform datelor oferite de Directoratul Liniei de Credit de pe lîngă Ministerul Finanțelor, în primele nouă luni ale anului 2017 au fost finanțate 159 de afaceri, care au contractat credite preferențiale în sumă de 45 de milioane de lei pentru o perioadă de 5 ani, cu o componentă de grant de circa 18 milioane lei.

Într-un studiu realizat de ODIMM printre cei 300 de absolvenți ai cursurilor, pentru 59% dintre respondenți motivația principală de a urma componenta de instruire PNAET este dorința de a acumula cunoștințe în domeniul antreprenoriatului, 24,5% - găsirea noilor parteneri, iar 16,5% au optat pentru identificarea noilor idei de afaceri.

Doar 6% dintre tinerii care au participat la cursurile de instruire PNAET în primele nouă luni ale anului 2017 dețin o afacere, restul de 94% își propun să inițieze o afacere. Totodată, o bună parte dintre tineri, circa 69%, nu sînt angajați, iar alții 31% dispun de un loc de muncă. Ponderea mare de persoane neangajate în cîmpul muncii este legată de vîrsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, cînd majoritatea tinerilor sînt studenți, dar își fac planuri de viitor.

După absolvirea cursurilor de instruire, jumătate dintre beneficiari s-au arătat deciși să-și deschidă propria afacere în următoarele 6 și 12 luni, iar restul au optat pentru o perioadă de 24 de luni.

PNAET are scopul de a spori rolul tinerilor în viaţa social-economică a ţării prin înfiinţarea de noi întreprinderi în localităţile rurale și dezvoltarea celor existente, crearea de noi locuri de muncă.

La începutul acestui an, Guvernul a decis extinderea Programului PNAET pînă în anul 2017. În acest an vor fi finanțate circa 170 de afaceri cu un buget total de 50 de milioane de lei și componenta de grant de 20 de milioane de lei. Totodată, a fost modificată şi limita de vîrstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?