Gestul înspăimîntător făcut de președintele Cehiei

Gestul înspăimîntător făcut de președintele Cehiei

La cîteva zile după moartea ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia, președintele Cehiei, Milos Zeman, a făcut un gest care a provocat consternare în rîndul breslei jurnaliștilor.

 

Milos Zeman, cunoscut pentru pozițiile sale publice scandaloase, a apărut recent la o conferință de presă cu un Kalașnikov de jucărie inscripționat cu mesajul: „Pentru jurnaliști”, transmite euronews.com.

Nu este prima oară cînd președintele Cehiei își manifestă public opinia pe care o are despre jurnaliști, pe care nu de puține ori i-a numit „hiene”. Iar în timpul unei întrevederi cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, la începutul acestui an, Milos Zeman a sugerat că unii dintre reporterii prezenți la întâlnire ar fi trebuit „lichidați”.

Săptămîna trecută, un grup de europarlamentari cehi i-au trimis o scrisoare deschisă șefului administrației prezidențiale de la Praga, Milos Zeman, cerîndu-i să prezinte scuze Ucrainei pentru declarațiile sale în legătură cu Peninsula Crimeea. Scrisoarea face referire la recentele afirmații ale președintelui ceh, formulate la Strasbourg, care au trezit indignare la Kiev.

„Dacă încercăm să dăm Crimeea Ucrainei vom avea un război în Europa. Vrem să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, asta nu ridică vreun dubiu, este un fapt împlinit”, a spus Zeman. „Dacă există un dialog între Rusia şi Ucraina, eu cred - iar asta este numai opinia mea personală - că ar putea să aibă loc o compensare pentru Crimeea, sub o formă financiară sau sub formă de gaze naturale sau de petrol”, a adăugat președintele Cehiei.

Europarlamentarii cehi îi reproșează lui Milos Zeman că poziția publică vine în contradicție flagrantă cu dreptul international și cu politica Executivului de la Praga în dosarul ucrainean.

Oficialii cehi din Parlamentul European notează că, în calitate de șef al statului, Zeman ar trebui să se abțină, în virtutea atribuțiilor de politică externă pe care le are, în a-și mai expune propriile opinii de la nivelul funcției, care contravin intereselor țării și aliaților Cehiei.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load