Casele în satul din Slovacia crează un decor dintr-un alt veac (FOTO)

Casele în satul din Slovacia crează un decor dintr-un alt veac (FOTO)

Micul sat Čičmany se află în nord-vestul Slovaciei, la aproximativ două ore distanță de Bratislava.

 

Avînd o populație de circa 200 de cetățeni, Čičmany pare un loc în care timpul a încremenit cu sute de ani în urmă. Pe tot cuprinsul acestui cătun tradițional, cu înfățișare neobișnuită, îți va fi dat să vezi case din lemn negru, decorate toate cu motive complexe, realizate cu var cu sau cu vopsea albă. Arta populară e vizibilă la tot pasul.

Satul Čičmany este atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, dar tradiția împodobirii caselor cu modele geometrice și puternic stilizate este una mult mai tîrzie. Obiceiul ornamentării pereților caselor a debutat în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Contrastul creat de către pigmentul alb al varului cu lemnul de culoare închisă al pereților caselor este unul izbitor, însă într-un mod agreabil. Acum două veacuri, oamenii locului au început să elaboreze, după inspirație, diferite modele, pentru pereții locuințelor. Încet, încet, majoritatea caselor de lemn ale cătunului au fost frumos (și migălos) încondeiate.

În pofida arhitecturii lor tradiționale, o bună parte dintre casele aliniate de-a lungul micilor străzi ale așezării sunt înălțate recent. Cu 95 de ani în urmă, o parte dintre casele satului au fost cuprinse de un incendiu. Unele case au fost mistuite de flăcări, altele au trebuit să fie restaurate.

Prin implicarea autorităților, localității i-au fost puse la dispoziție fondurile necesare pentru reconstrucție și restaurare. Așa se face că micul sat Čičmany și-a menținut frumosul aspect original. Patrimoniul unic al satului Čičmany are, acum, un regim de protecție special. În paralel se acționează, prin implicarea comunității, și pentru păstrarea tradițiilor și a portului tradițional, a muzicii și artei populare.

 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load