Scrisoare DESCHISĂ din partea premierului britanic Theresa May

Scrisoare DESCHISĂ din partea premierului britanic Theresa May

Premierul britanic, Theresa May, a făcut publică o scrisoare deschisă adresată direct cetăţenilor Uniunii Europene care trăiesc în Regat, prin care a ţinut să-i asigure, din nou, că le vor fi respectate drepturile.

Aceasta a descris pe scurt modul în care va funcţiona sistemul de acordare a rezidenţei: „Criteriile aplicate vor fi simple, transparente şi strict în concordanţă cu acordul încheiat pentru Brexit. Oamenii care vor aplica nu vor trebui să dea socoteală pentru fiecare călătorie în şi în afara ţării", se arată în documentul transmis de prim ministrul Marii Britanii.

„Ştiu că mulţi se vor uita către noi, liderii celor 28 de state din Uniunea Europeană, dorind să le demonstrăm că punem oamenii mai presus de orice.

De-a lungul acestui proces cred că am fost foarte clară în privinţa faptului că drepturile cetăţenilor sînt prioritatea mea numărul 1. Şi ştiu că şi liderii celorlaltor state au acelaşi scop: să apere drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit şi pe ale britanicilor care trăiesc în Uniunea Europeană. Vreau să mai dau încă o dată asigurări că această problemă rămîne o prioritate, că ne unesc principii-cheie şi că punctul de maximă concentrare în săptămînile care vin va fi acela de a livra o înţelegere care să funcţioneze atît pentru oamenii din Marea Britanie, cît şi pentru cei din UE", îşi începe Theresa May scrisoarea.

Aceasta se declară, din nou, nemulţumită de faptul că Regatul a fost acuzat că tratează celelalte naţiuni UE ca pe nişte „jetoane de la jocurile de Noroc" şi spune răspicat că îşi doreşte ca cetăţenii Uniunii care locuiesc în Marea Britanie să rămînă acolo. „Cetăţenii UE care şi-au construit o viaţă în Marea Britanie au o contribuţie enormă la dezvoltarea ţării noastre. Iar noi vrem ca ei şi familiile lor să rămînă. N-aş putea fi mai clară de atît. Cetăţenii UE care trăiesc în mod legal în Marea Britanie în acest moment vor putea rămîne".

Premierul britanic asigură că europenii se vor putea bucura de toate drepturile pentru care au contribuit la sistemul britanic şi subliniază că îşi doreşte acelaşi lucru şi pentru englezii din celelalte 27 de state membre, evidenţiind încă p dată că Marea Britanie va oferi garanţii că le sînt respectate drepturile şi că acest lucru nu se va schimba în timp.

„Acum ne rămîn puţine puncte importante de finalizat, asta trebuie să aşteptăm în acest stadiu al negocierilor. Ştiu că ambele părţi vor lua în considerare propunerile celeilalte tabere pentru a putea să finalizăm înţelegerea cu mintea deschisă. Şi, cu flexibilitate şi creativitate de ambele părţi, sînt încrezătoare că putem încheia discuţiile referitoare la drepturile cetăţenilor în săptămînile care urmează. Ştiu că există o anxietate reală referitoare la modul în care acordul va fi implementat. Oamenii sînt îngrijoraţi că va fi un proces complicat şi birocratic şi că va pune obstacole greu de depăşit", a mai scris May, care a ţinut să explice şi modul efectiv în care se va desfăşura procesul de obţinere a rezidenţei.

Concret, este vorba despre „un proces digital pentru cei care îşi doresc să aplice la statutul de rezident al Marii Britanii în viitor. Acest proces va fi dezvoltat avînd în prim plan utilizatorul, iar noi vom ţine legătura cu el la fiecare pas. Vom menţine costurile pe cît de scăzute cu putinţă, nu mai mult de costurile implicate de obţinerea paşaportului britanic. Criteriile aplicate vor fi simple, transparente şi strict în concordanţă cu acordul încheiat pentru Brexit. Oamenii care vor aplica nu vor trebui să dea socoteală pentru fiecare călătorie în şi în afara ţării şi (...), foarte important pentru orice cetăţean UE care are rezidenţă permanentă, va fi un proces simplu pus în mişcare pentru a schimba statutul lor actual cu cel de rezident al Marii Britanii".

„Vrem ca oamenii să rămînă şi vrem ca familiile să fie în continuare unite. Preţuim enorm contribuţiile pe care cetăţenii UE le au în Marea Britanie în domeniu economic, social şi cultural. Şi ştiu că şi statele membre îi valorizează în egală măsură pe cetăţenii britanici care locuiesc în comunităţile lor. Sper că aceste reasigurări, date atît de Marea Britanie, cît şi de Comisia Europeană săptămîna trecută, vor oferi mai departe certitudinea pentru milioanele de oameni care, pe bună dreptate, erau neliniştiţi în privinţa a ceea ce Brexit ar urma să însemne pentru viitorul lor", îşi încheie May mesajul. 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load