Curtea Constituțională respinge demersul privind recuzarea judecătorilor

Curtea Constituțională respinge demersul privind recuzarea judecătorilor

Curtea Constituțională a respins ca fiind abuzivă și neîntemeiată cererea de recuzare a întregului complet de judecători, înaintată astăzi de consilierul președintelui Maxim Lebedinschi, informează NOI.md.

Potrivit Curții, cererea de recuzare depusă nu întrunește condițiile de formă și de fond. Membrii CCM au invocat prevederile Codului jurisdicției constituționale, potrivit cărora judecătorii pot fi recuzați doar dacă participă ca factor de decizie la actul sesizării sau își expun public opinia față de sesizare.

„Niciun judecător al Curții nu i-a consultat pe reprezentanții Parlamentului, inclusiv ai președintelui Parlamentului, la această sesizare", se arată în decizia Curții. Totodată, magistrații au adus drept argument faptul că autorul actului sesizat în cazul dat nu este nici Parlamentul, și nici președintele acestuia, ale cărui declarații au fost invocate în actul de recuzare.

Consilierul președintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a cerut astăzi recuzarea completului de judecători ai Curții Constituționale, menționînd că magistrații au încălcat principiul independenței. El a făcut referire la o declarație de acum cîteva zile a spicherului Andrian Candu, din care reiese că acesta s-ar fi consultat cu membrii Curții Constituționale. 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load