Președinția cere recuzarea întregului complet de judecători ai Curții Constituționale

Președinția cere recuzarea întregului complet de judecători ai Curții Constituționale

Reprezentanții președintelui Igor Dodon au cerut astăzi recuzarea tuturor judecătorilor Curții Constituționale, în cadrul ședinței instanței, informează NOI.md.

Cererea de recuzare a fost înaintată de consilierul președintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, care a argumentat că judecătorii au încălcat principiul independenței.

Potrivit consilierului, spicherul Andrian Candu ar fi declarat anterior că s-a consultat  cu reprezentanții Curții Constituționale în problema declarării interimatului la Președinție, ceea ce constituie o încălcare a Codului jurisdicției Constituționale.

„La 18 octombrie curent, dl Candu, în cadrul unui briefing, a declarat următoarele: «Acum specialiștii mai lucrează, inclusiv cu Curtea Constituțională,  pentru a determina cine declanșează procedura…» Analizînd normele citate și raportînd la declarațiile președintelui, stabilim că Curtea a încălcat principiile independenței și legalității, fiind depășită competența materiei de jurisdicție constituțională. Curtea nu are atribuție de consultare a autorităților publice decît prin intermediul hotărîrilor pronunțate”, a explicat Maxim Lebedinschi.

El a mai remarcat că orice consultare oferită de reprezentații Curții în afara ședinței plenare constituie o expunere asupra problemei și participarea în calitate de factor de decizie, ceea ce contravine legislației. Membrii Curții s-au retras în deliberări. 

Menționăm că astăzi Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului cu privire la instituirea interimatului funcției de președinte, în cazul numirii ministrului apărării. 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load