X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Deputaţi au avut o întrevedere cu experţi ai Comisiei de la Veneția

18 oct. 2017,, 15:21   Societate
1931 2

Reprezentanţi ai majorităţii şi ai opoziţiei parlamentare au avut astăzi o întrevedere cu experţi ai Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO la care au discutat subiectul finanțării partidelor politice în campaniile electorale, comunică MOLDPRES.

La discuţii cu delegația Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO au venit pe rînd liderii fracțiunilor PSRM, PCRM, PLDM și PL, după care deputaţii din majoritatea parlamentară.

La finele întrevederii, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a specificat că discuţiile s-au axat în mare parte pe subiectul finanţării partidelor politice. “S-a vorbit despre implementarea recomandărilor anterioare, despre posibilitatea finanţării partidelor din exterior, dar şi despre competenţele Comisie Electorale Centrale de a verifica de unde vin finanţările. Am informat experţii despre faptul că Legislativul execută recomandările Comisiei de la Veneţia, pragul limită pentru donaţii către partide fiind diminuat semnificativ, iar persoanele fizice ce vor dona mai mult de 75 mii de lei vor fi verificate de Fisc”, a opinat Sîrbu.

Liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a menționat că întîlnirea cu experţii europeni a avut loc în urma unei solicitări anterioare. „Am încercat să răspundem la unele întrebări adresate de reprezentanții delegațiilor în privința Legii finanțării partidelor, dacă legislația în vigoare asigură echitate partidelor și care este părerea noastră cu privire la finanțarea partidelor de către persoanele fizice de peste hotare”, a spus Deliu.

El a remarcat că reprezentanţii fracţiunilor parlamentare au avut păreri împărţite despre modul de finanţare a partidelor şi s-au arătat nemulţumiţi de prevederile actuale a legislaţiei.


Parlamentul a votat în 2015 legea pentru finanțarea partidelor politice, care stabileşte că formațiunile politice nu mai pot fi finanţate din bani proveniţi de peste hotare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?