Vas cu pavilion moldovenesc, reţinut în portul norvegian

Vas cu pavilion moldovenesc, reţinut în portul norvegian

O navă de tip cargo sub pavilionul Republicii Moldova a fost reţinută ieri în Norvegia.

Vasul este vechi de 59 de ani şi avea mai multe defecţiuni tehnice, iar potrivit autorităţilor de la Oslo, acestea puneau în pericol viaţa echipajului. De partea cealaltă, directorul portului Giurgiuleşti, Victor Andruşca, spune că deficienţa este una minoră şi nu reprezintă un pericol real.

Nava cargo a fost reţinută în portul norvegian Mosjoen (MÓŞUEN), în urma unui control de rutină efectuat la bord. Vasul „Stalvard” a fost construit în 1958 şi şi-a schimbat steagul de trei ori în ultimii opt ani, anterior navigînd sub pavilion panamez şi togolez.

Compania care administrează ambarcaţiunea este norvegiană, la fel ca şi comandantul vasului. Ceilalţi membri ai echipajului sînt cetăţeni ucraineni şi polonezi, a spus directorul portului Giurgiuleşti. El a adăugat că dacă va mai fi înregistrat un incident cu implicarea acestei nave, ea va fi radiată din Registrul de Stat al Navelor al ţării noastre.

Precizăm că Republica Moldova este inclusă de zece ani în lista neagră a Memorandumului de la Paris – organizaţie care stabileşte indicele de performanţă a statului-pavilion pentru sporirea siguranţei maritime. Astfel, ţara noastră se află pe locul 70 din 73 de state, alături de Togo, Tanzania şi Congo. Mai mult, dacă anul trecut pavilionul moldovenesc reprezenta „risc mediu”, anul acesta a ajuns în categoria „risc ridicat”. În ultimii ani, zeci de nave sub drapel moldovenesc au fost implicate în mai multe scandaluri internaţionale, legate de naufragii, transport de droguri şi arme, trafic de persoane, dar şi intrări în porturi din regiuni ocupate precum Crimeea.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load