Spania: Arestul liderilor separatiști provoacă proteste ample

Spania: Arestul liderilor separatiști provoacă proteste ample

Mii de catalani au ieșit marți în stradă pentru a protesta față de arestarea a doi importanți responsabili separatiști, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, în timp ce criza dintre Madrid și guvernul separatist catalan este din ce în ce mai acută, relatează AFP.

La amiază, mii de angajați și-au părăsit locul de muncă în Barcelona și în alte orașe pentru a se reuni în tăcere în stradă, timp de cîteva minute, pentru a cere ''eliberarea deținuților politici''.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont și primărița Barcelonei, Ada Colau, au făcut același lucru.

Manifestațiile survin în contextul în care Madridul i-a acordat lui Puigdemont un termen pentru a renunța oficial la proiectele sale separatiste, pînă joi la ora locală 10,00 (8,00 GMT). Dacă el nu va renunța, guvernul central spaniol, condus de către Mariano Rajoy, ar putea suspenda total sau parțial autonomia Cataloniei, cu riscul de a provoca și mai multă agitație în stradă.

Luni seara, o judecătoare de instrucție a decis arestarea preventivă a lui Jordi Cuixart și Jordi Sancez, care conduc două principale asociații separatiste din Catalonia: Omnium Cultural și Adunarea Națională Catalană (ANC).

''Cei doi Jordi'', cum le spune presa spaniolă, aparțin nucleului dur al responsabililor separatiști, care, alături de Puigdemont, au planificat referendumul pentru independență.

 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load