Şapte persoane inculpate în „dosarul ANSA”, pe banca acuzaților

Şapte persoane inculpate în „dosarul ANSA”, pe banca acuzaților

Patru foşti şi actuali angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraţilor, notează NOI.md.

Aceștea sînt acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat. 

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

Angajaţii ANSA sînt învinuiţi că, în intervalul lunilor ianuarie – februarie 2016, ar fi eliberat peste 360 de certificate fitosanitare naţionale acestor agenţi economici pentru exportarea a circa 7200 de tone de mere în Federaţia Rusă. De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. Ca rezultat, în martie 2016, instituţiile competente din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus, astfel cauzînd prejudicii grave atît intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, cît şi drepturilor şi intereselor persoanelor juridice care erau implicate în exportul legal de mere.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, precum şi incasarea cheltuielilor judicare în valoare de 22300 lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load