Mii de oameni în stradă, la Kiev

Mii de oameni în stradă, la Kiev

Mii de persoane s-au adunat marți în fața sediului Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) din Kiev pentru a cere guvernului și președintelui Petro Poroșenko să adopte măsuri împotriva corupției și să reformeze legislația electorală, relatează agențiile de presă EFE și Unian.

Manifestația, care se desfășoară în prezent fără incidente pînă la această oră, a fost convocată de mai multe organizații de opoziție, între care Ruh Novîh Sil (Mișcarea forțelor noi), creată de fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, ex-aliat al lui Petro Poroșenko.

Saakașvili, care a primit cetățenia ucraineană și a fost guvernator al regiunii Odesa, și-a anunțat participarea la o serie de mitinguri programate în capitala Ucrainei pentru a cere un nou sistem electoral parlamentar, revocarea imunității deputaților și crearea unui tribunal independent împotriva corupției.

Aceste solicitări se regăsesc într-un memorandum semnat de către reprezentanți ai partidelor cu reprezentare parlamentară precum Svoboda (Libertate) și Samopomoșci (Autoajutorare), precum și de către alte formațiuni ca Demalians (Alianța Democratică), Gromadianska Poziția (Poziția Civică) și Partidul European al Ucrainei.

În plus, fostul premier Iulia Timoșenko, lidera partidului Batkivșcina (Patria), și-a declarat în ultima săptămînă intenția de a se alătura protestelor.

Autoritățile de la Kiev au desfășurat un dispozitiv puternic de poliție pentru a asigura ordinea publică în timpul demonstrației. Potrivit Unian, peste 3.500 de polițiști au fost mobilizați marți pentru a asigura ordinea publică în centrul Kievului.

Aproape simultan cu începerea mitingului, președinția ucraineană a anunțat că Poroșenko a trimis Radei un proiect de lege privind eliminarea imunității de care beneficiază parlamentarii și modificarea art. 80 din Constituție care garantează imunitatea parlamentară.

Proiectul propus de șeful statului, care satisface una din cerințele principale ale opoziției, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, dacă va fi aprobat de Radă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load