X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cehia, Slovacia şi Ungaria vor ajuta Moldova să-şi armonizeze legislaţia cu cea a UE

17 oct. 2017,, 09:11   Politică
3155 8

Ţările Grupului Vişegrad - Cehia, Slovacia şi Ungaria - vor ajuta Moldova să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană în cadrul proiectului Twinning, care a fost lansat luni în Parlamentul RM.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că proiectul poate fi considerat "un nou pas în dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană".

"Moldova aspiră spre Uniunea Europeană, este un drum lung şi greu, iar pentru parcurgerea acestuia este nevoie de instituţii de stat puternice. Republica are nevoie de susţinere. Iată de ce a apărut ideea de a lansa acest proiect în cooperare cu parlamentele cu experienţă ale Grupului Vişegrad. Cehia, Slovacia şi Ungaria sînt ţări cu o experienţă de sute de ani de parlamentarism şi care au trecut prin perioade similare Republicii Moldova: socialismul şi procesul de integrare europeană. Sînt încrezător că prin proiectul Twinning, ele îşi vor împărtăşi experienţa, necesară pentru a implementa calitativ prevederile Acordului de Asociere, cu o viteză mai mare şi ne va ajuta să evităm unele greşeli", a declarat Andrian Candu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a spus că "democraţia nu este doar o anumită etapă la care ai ajuns şi poţi să nu mai faci nimic. Trebuie să lucrăm permanent asupra democraţiei".

"Sîntem bucuroşi să lansăm acest proiect Twinning împreună cu partenerii noştri din statele membre. Cu sprijinul UE, ei vor împărtăşi experienţa şi abilităţile lor valoroase, pentru a contribui la consolidarea capacităţilor instituţionale ale Parlamentului Republicii Moldova în materie de proceduri legislative", a explicat el.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Naţional al Slovaciei, ДЅubos Blaha, a menţionat că "este o onoare pentru ţara sa să participe la acest proiect şi să ajute o ţară cu o istorie similară şi cu experienţa trecutului sovietic".

Potrivit lui, "nu este suficient să creezi instituţii după modelul european, ci este important să existe o dispoziţie europeană, lucru deosebit de dificil în perioadele de criză, deoarece oamenii nu sînt atît de bucuroşi faţă de Europa, aşa cum se întîmplă în vremuri paşnice, căci cetăţenii încep să voteze pentru extremişti şi să caute o alternativă".

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Marek Cernoch, şi-a exprimat încrederea că experienţa ţării sale în procesul de integrare europeană va fi un element important în implementarea proiectului.

Potrivit proiectului, 60 de experţi din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, precum şi din Polonia, Letonia, Franţa şi Belgia vor contribui la implementarea a peste 65 de activităţi diverse în cadrul celor patru componente, vizînd diferite obiective: evaluări, mese rotunde, elaborarea de ghiduri, recomandări, precum şi un document de consultare, un studiu, o foaie de parcurs, activităţi de instruire (seminare, ateliere de lucru, evaluări etc.) şi vizite de studiu în statele membre UE.

Proiectul Twinning "Consolidarea capacităţilor Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu legislaţia UE" este implementat de către Camera Deputaţilor Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Naţional al Republicii Slovace şi Adunarea Naţională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova. Bugetul proiectului este de 1,5 milioane de euro, iar perioada de implementare este 2017-2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?