X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinie: Foaia de parcurs a reformelor a fost îndeplinită la un nivel maxim de 10%

13 oct. 2017,, 16:40   Politică
2509 1

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare în Moldova pentru a doua jumătate a anului 2017 a fost realizată în proporţie de 10%, susţin experţii de la "Expert-Grup", Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ).


În documentul în care au monitorizat implementarea Foii de parcurs se menţionează că "din cele 51 de acţiuni ale documentului, doar 4 acţiuni nu au fost iniţiate, marea majoritate fiind în proces de implementare la diferite etape. Unele acţiuni incluse în Foia de parcurs cu termene limită stabilite pentru lunile octombrie-decembrie sînt deja restante, potrivit Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de asociere 2017-2019, ca adoptarea Legii privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, adoptarea Planului de acţiuni privind implementarea Strategiei de consolidare a relaţiilor interetnice.

"Însă există şi realizări importante, cum ar fi adoptarea Legii privind activitatea bancară, care urmează să transpună în legislaţia naţională prevederile standardelor Basel III în materie de licenţiere, reglementare şi supraveghere bancară. A fost modificat Codul muncii, a fost implementată reforma instituţională în domeniul controlului de stat al activităţii de întreprinzător, fapt ce va impulsiona dezvoltarea economică a republicii", consideră experţii.

În acelaşi timp, ei sînt îngrijoraţi în privinţa nivelului scăzut de transparenţă a procesului decizional privind reforma administraţiei publice şi ţintirea preponderentă a reorganizărilor instituţionale.

"Nu este făcută publică analiza ce a stat la baza fundamentării structurii Guvernului, care ar trebui să corespundă priorităţilor naţionale. Deşi este o reformă necesară, reforma structurii guvernului nu va avea efectele scontate fără a asigura implementarea celorlalte componente ale reformei administraţiei publice, în primul rînd asigurarea angajărilor şi promovărilor meritocratice în instituţiile publice, revizuirea grilelor de salarizare, salarizarea în bază de performanţe, depolitizarea procesului decizional, centrarea activităţii ministerelor pe elaborarea politicilor incluzive în bază de evidenţe", susţin experţii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?