Sărbătoarea Acoperămîntului Maicii Domnului

Sărbătoarea Acoperămîntului Maicii Domnului

Astăzi, 14 octombrie, creștinii ortodocși care respectă calendarul iulian sărbătoresc Acoperămîntul Maicii Domnului.

Sărbătoarea aminteşte despre o minune întîmplată în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911), cînd Sfînta Fecioară s-a arătat în toată slava sa cerească Sfîntului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor.

Se spune că în ziua de 1/14 octombrie a anului 911, la Mănăstirea Vlaherne din Constantinopol stăteau şi mulţi greci care se rugau la Dumnezeu să-i izbăvească de duşmani. Ieşind afară stareţul mănăstirii, cuviosul Andrei, privind spre cer, a văzut-o pe Maica Domnului, înconjurată de sfinţi, rugîndu-se la Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperămîntul de pe cap şi l-a întins deasupra creştinilor care se aflau la mănăstire. Acoperămîntul strălucea „mai tare decît soarele”. Dimineaţa tot oraşul ştia despre minunea văzută de Sf. Andrei. De la această întîmplare, în amintirea minunii, a rămas sărbătoarea Acoperămîntul Maicii Domnului.

Cinstirea Sfîntului Acoperămînt s-a dezvoltat mai mult în Biserica Ortodoxă Rusă, încă din secolul al XII-lea, și de atunci s-a extins în aproape toate bisericile ortodoxe.

În această sărbătoare multe sate și familii își sărbătoresc hramul. De la o vreme, în această zi se serbează și hramul oraşului Chișinău.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load