Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova aşteaptă noi investitori din SUA

9 oct. 2017,, 13:00   Economie
3305 1

Moldova si SUA își intensifică cooperarea comercial-economică, comunică NOI.md.

Asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-americane pentru colaborare comercial-economică, desfășurate la Chișinău, prezidate de Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei și Infrastructurii al Moldovei, președinte al Comisiei mixte comerciale, din partea Moldovei, și Daniel Mullaney, reprezentant comercial al SUA pentru Europa și Orientul Mijlociu.

Părţile au examinat aspecte ale cooperării bilaterale și modalități de intensificare a cooperării comercial-economice dintre RM şi SUA. Ei au menționat că consolidarea dialogului bilateral în cadrul celei de-a doua sesiuni a Comisiei mixte de colaborare economică are drept obiectiv schimbul de idei între state, identificarea unor pași concreți și priorități pentru aprofundarea relațiilor bilaterale investiționale.

În acest scop, Moldova va amplifica acțiunile în vederea implementării reformelor economice și consolidării mediului de afaceri și investițional. De asemenea, climatul în domeniul antreprenorial va fi îmbunătățit pentru asigurarea dezvoltării unui regim de reglementare în conformitate cu obligațiile internaționale ale țării.

În cadrul sesiunii, au fost stabilite modalitățile de intensificare a cooperării comerciale bilaterale. În special, a fost revizuită implementarea Acordului de Asociere dintre RM și UE, în conformitate cu obligațiunile în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, precum și cu comerțul cu produse agricole și industriale. Totodată, au fost analizate evoluțiile cu privire la reformele guvernamentale și regulatorii implementate în ţara noastră.

În ceea ce privește mediul de afaceri al Moldovei, delegațiile au analizat eforturile RM în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală. A fost menționată importanța acestui sector nu numai pentru stimularea și protejarea inovării, ci și în calitate de indicator general al respectării statului de drept al Moldovei. Importanța încrederii în sectorul judiciar este vitală pentru un mediu de afaceri puternic, a menționat Vitalie Iurcu.

Daniel Mullaney a menţionat că Statele Unite și Republica Moldova vor asigura continuitatea activităţii Comisiei mixte moldo-americane de colaborare economică pentru a spori oportunitățile comerciale și fluxul investițiilor bilaterale.

Comisia interguvernamentală moldo-americană pentru colaborare comercial-economică a fost constituită în mai 2016.


Conform informaţiei oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Moldova îşi desfăşoară activitatea 379 de întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 544 de milioane de lei. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 6 printre țările partenere ale Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?