X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Candu: Deciziile CEDO privind Moldova ajută la îmbunătăţirea legislaţiei

6 oct. 2017,, 16:10   Politică
2705 2

Hotărîrile pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în privinţa Moldovei ajută la îmbunătăţirea legislaţiei, deoarece arată lacunele din sistemul justiţiei, consideră preşedintele Parlamentului, Andian Candu.


Vineri, la deschiderea conferinţei dedicate împlinirii a 20 de ani de la aderarea Moldovei la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, el a spus că în ultimii ani autorităţile au reuşit să adopte un pachet de legi importante, concepute să asigure eficienţa şi independenţa sistemului judiciar.

"Unul dintre cei mai importanţi indicatori în acest domeniu este reducerea plîngerilor la CEDO. Cu toate acestea, în comparaţie cu nivelul european, numărul cererilor cetăţenilor moldoveni la CEDO arată încrederea scăzută a societăţii în sistemul naţional de justiţie", a spus spicherul.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţîru, a menţionat că, în 2016, cetăţenii Moldovei au depus 2,36 cereri la 10 mii de persoane, ceea ce este de cîteva ori mai mare decît media europeană – 0,64.

"De la semnarea Convenţiei şi pînă la sfîrşitul anului 2016, CEDO a examinat 12,5 mii de cereri din Moldova, din care examinarea a 11,3 mii cauze a fost încetată din diverse motive", a adăugat el.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că prin deciziile Curţii Europene se poate învăţa istoria Moldovei. Unul dintre cele mai renumite cazuri pentru care CEDO a pronunţat o hotărîre a fost cazul Ilaşcu împotriva Moldovei. În cadrul acestei cauze s-a constatat că Rusia este responsabilă pentru instaurarea regimului separatist în Transnistria, deoarece îi oferă nu doar sprijin militar, ci şi politic.

În opinia lui Tănase, o altă hotărîre importantă a CEDO este cazul Mitropoliei Basarabiei împotriva Moldovei, în urma căreia în republică a fost liberalizată legislaţia în domeniul cultelor.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai Curţilor Constituţionale din Ucraina şi Georgia, precum şi preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?