Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PDM a făcut primii pași pentru modificarea Constituţiei

5 oct. 2017,, 11:21   Politică
3906 4

PDM a făcut primii pași pentru modificarea Constituţiei și introducerea referinței la integrarea europeană a Moldovei.

Un grup de deputați PDM, inclusiv șeful Legislativului Andrian Candu, au înregistrat în Parlament un proiect de hotărîre privind formarea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de modificare a Constituției astfel încît Legea supremă să prevadă expres integrarea europeană drept orientare strategică a Republicii Moldova, scrie radiochisinau.md.

Proiectul va fi discutat mîine în cadrul şedinţei Parlamentului.

PUBLIKA.MD aminteşte că inițiativa a fost anunțată în luna septembrie de liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

"Am discutat și modificarea Constituției, un proiect care se află de mai multe luni în lucru pe interiorul partidului democrat. Această inițiativă pornește chiar de la o hotărîre a Curții Constituționale, cu numărul 24, din 9 octombrie 2014. Prin acea hotărîre CC constată că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova. Ținînd cont de această decizie, am hotărît să inițiem modificarea Constituției prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. Facem acest lucru pentru că vrem ca toată lumea să înțeleagă clar că direcția pe care mergem este integrarea europeană, iar toate instituțiile statului să acționeze doar pe această direcție, indiferent de schimbările politice care au loc în viitor sau de interesele unor sau altor persoane", a declarat liderul PDM.

Vlad Plahotniuc a menţionat că mai multe detalii legate de această modificare a Constituției vor fi comunicate pe parcursul desfășurării acțiunilor premergătoare, "cînd vor exista mai multe consultări, pentru a găsi formularea cea mai bună".


Socialiștii și președintele Igor Dodon au criticat inițiativa și au anunțat că nu o vor susține, iar liberalii au declarat că o vor susține doar condiționat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?