Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Încă un partid politic cere organizarea unui referendum

4 oct. 2017,, 12:30   Politică
5013 0

Platforma „Demnitate și Adevăr” a venit cu inițiativa organizării unui referendum în problema modificării sistemului electoral, informează NOI.md.

Potrivit formațiunii, cetățenii sînt cei care trebuie să decidă dacă doresc să-și aleagă deputații prin sistemul de vot mixt sau prin sistemul proporțional, pe liste de partid, care a funcționat pînă în prezent. Platforma a cerut Parlamentului să dea curs propunerii de organizare a referendumului.

„Într-o republică parlamentară modalitatea de alegere a deputaților intră în categoria celor mai importante chestiuni și, în acest context, cerem Parlamentului să stabilească în decurs de 15 zile, în conformitate cu cerințele Codului electoral, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării Legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017”, a anunțat astăzi liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, prin trecerea la sistemul mixt de vot, principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea, a fost încălcat, întrucît jumătate dintre deputații viitorului parlament pot fi aleși de o simplă minoritate, iar sute de mii de cetățeni riscă să rămînă fără reprezentare în organul legislativ suprem al țării, chiar dacă vor participa la alegeri.

Menționăm că următorul scrutin parlamentar din 2018 urmează a fi organizat în baza sistemului mixt de vot, adoptat de Legislativ în iulie curent. Astfel, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 în circumscripții uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?