Circa o săptămînă pînă la posibila ciocnire a Pămîntului cu un asteroid gigantic

Circa o săptămînă pînă la posibila ciocnire a Pămîntului cu un asteroid gigantic

În mai puțin de o jumătate de lună, de Pămînt se va apropia un asteroid mai mare decît cel din Celeabinsk. 


Despre existența acestuia se știe de doar cîțiva ani, de cînd un bolovan cosmic de dimensiuni gigantice a fost detectat în timpul ”testului de zbor” al acestuia spre planeta noastră. Potrivit oamenilor de știință, de data aceasta asteroidul se va apropia de o distanță mult mai mică.


În cîmpul vizual al astronauților obiectul 2012 TC4 a ajuns în 2012, fapt ce a determinat prima parte a numelui acestuia. Anume atunci specialiștii în materie au calculat diametrul asteroidului, masa lui și traiectoria viitoare a zborului pe lîngă – precum toți speră – Pămînt.


Potrivit oamenilor de știință, la 12 octombrie un asteroid va zbura la o distanță de 44.880 de kilometri, ceea ce reprezintă aproximativ jumătatea distanței pînă la Lună. Apropo, pentru ca un obiect spațial să fie recunoscut ca potențial periculos, acesta trebuie să se afle de la planetă la o distanță nu mai mare de douăzeci de ori decît satelitul ei natural. Dat fiind faptul că traiectoria asteroidului se schimbă într-o oarecare măsură, un șir de savanți consideră că într-o zi 2012 TC4 într-adevăr s-ar putea ciocni de Pămînt.


Cu toate acestea, în octombrie curent, potrivit astronomilor, șansele unei coliziuni cu planeta noastră sînt de 0,00055%. Dar dacă totuși într-o zi asteroidul se va prăbuși pe Pămînt, consecințele pot fi catastrofale.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load