Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procuratura vrea să micșoreze cheltuielile statului pentru urmărirea penală

28 sep. 2017,, 11:51   Politică
4302 0

Recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor va exclude anumite practici defectuoase care au dus la prejudicierea statului, notează NOI.md cu referire la un comunicat emis presei.

Porblema recuperării cheltuielilor judiciare în procesul penal a fost pusă în discuție în cadrul unei conferințe internaționale la care au participat reprezentanții Procuraturii Generale, a Ministerului Justiţiei Republicii Moldova și susținut de Asociaţia Procurorilor şi Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ).

Evenimentul care a reunit reprezenţanţi ai tuturor organelor de drept din republică, ai ONG-urilor de profil, misiunilor diplomatice, precum şi ai Legislativului şi-a propus să supună dezbaterilor publice un subiect de mare actualitate ce vizează recuperarea cheltuielilor suportate de stat pentru urmărirea penală şi judecarea cauzelor penale.

Deşi în prezent legislaţia procesual-penală conţine prevederi la acest capitol, acestea sînt ambigue, lasă loc pentru interpretări şi generează practici neuniforme.

Statisticile Procuraturii vizînd recuperarea cheltuielilor judiciare la etapa de urmărirea penală, estimată în intervalul 1 ianuarie – 15 septembrie 2017 arată că statul are pierderi de milioane din urma cheltuielilor nerecuperate.


Procuratura Generală a invitat experţi notorii, judecători şi procurori din Germania, Estonia, Letonia şi România – state în care practicile în domeniu au avansat considerabil şi unde, la toate etapele unui proces penal, există reglementări bine definite, care pun sarcina achitărilor pe seama persoanei care a săvîrşit infracţiunea şi nu pe umerii contribuabililor oneşti. În concret, experienţa europeană presupune virarea sumelor necesare pentru avansarea cheltuielilor judiciare către bugetul organelor de drept pentru ca, în cele din urmă, acestea să fie achitate de persoana recunoscută vinovată de comiterea infracţiunii.

Participanţii la Conferinţă au adoptat o rezoluţie care prevede crearea unui grup de lucru interinstituţional, menit să elaboreze, în regim de urgenţă, proiecte de legi pentru a ajusta legislaţia şi practicile naţionale la cele europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?