Preşedintele, împotriva ”restricţionării sferei de aplicare a limbii ruse”

Preşedintele, împotriva ”restricţionării sferei de aplicare a limbii ruse”

Preşedintele Igor Dodon este "categoric împotriva restricţionării sferei de aplicare a limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Moldova".

El și-a expus opinia la acest subiect ieri pe pagina sa de Facebook, menţionînd că "a participat la lucrările mesei rotunde dedicate problemelor politicii lingvistice în Republica Moldova".

"Am reiterat că, pornind de la caracterul multietnic al ţării noastre, anume diversitatea îmbogăţeşte cultura naţională şi reprezintă forţa, nu slăbiciunea societăţii moldoveneşti. Am remarcat importanţa păstrării concilierii interetnice în Republica Moldova, dar şi a neadmiterii urii şi discordiei pe principii etnice. Dezaprob deciziile CCA prin care mass-media este obligată să respecte normele de pronunţare a numelor geografice din Republica Moldova, care contravin normelor acceptate în limbile în care sînt editate sau difuzate mijloacele de informare în masă corespunzătoare", a scris Dodon.

El şi-a exprimat speranţa că "în Moldova va fi menţinută pacea interetnică".

La conferinţă au participat consilieri prezidenţiali, reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor şi unele societăţi etnice. Reprezentanţii CCA nu au participat la şedinţă.

Anterior, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a obligat posturile de televiziune şi de radio să utilizeze în materialele lor numele localităţilor în limba moldovenească, fără traducere. Jurnaliştii s-au indignat că trebuie să pronunţe numele unor localităţi într-o manieră nefirească pentru limba rusă.

 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load