Expert: Ponderea sectorului bancar în PIB este în scădere

Expert: Ponderea sectorului bancar în PIB este în scădere

Ponderea sectorului bancar în PIB a scăzut aproape de două ori dina nul 2013 - de la 42% la 23,9%, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul" Veaceslav Ioniţă.


Într-o analiză el a menţionat că "criza bancară din 2014 şi înăsprirea politicilor de supraveghere bancară de către Banca Naţională au dus la scăderea puternică a volumului total de credite oferite de sectorul bancar economiei naţionale. Dacă în anul 2013 volumul total al creditelor oferite de sectorul bancar au atins maximul istoric de 42,2 mld. lei, în 2017 această cifră va constitui doar 34,2 mld. lei".

Potrivit expertului, "pe acest fundal se atestă o creştere semnificativă a volumului de creditare a economiei din partea sectorului nonbancar, care în acest an va înregistra o creştere de 3,4 mld. lei comparativ cu anul 2013, pînă la 6,7 mld. lei, ceea ce constituie 4,7% din PIB. Băncile comerciale preferă tot mai mult să ofere două-trei credite de 100-200 de milioane de lei unei companii de microcreditare în locul miilor de microcredite la sute de agenţi economici. Însă creditele oferite de companiile de microfinanţare nu sunt supravegheate de Banca Naţională".

"Criza bancară din 2014 are un efect neaşteptat: a dus la dezvoltarea accelerată a serviciilor nonbancare, fapt care ridică din nou în agenda publică subiectul de reglementare unică a sectorului bancar şi nonbancar", a conchis Ioniţă.

 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load