Cînd va fi numit președintele Autorităţii Naţionale de Integritate

Cînd va fi numit președintele Autorităţii Naţionale de Integritate

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) ar putea fi numit săptămîna viitoare.

Ieri au fost intervievaţi doi candidaţi la această funcţie - membrul ANI, Victor Strătilă, şi membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cîrnaţ.

Surse din cadrul ANI au relatat că Teodor Cîrnaţ a acumulat 24,5 puncte, iar Victor Strătilă a obţinut 21,8 puncte. Anterior, pe 21 septembrie, cei doi candidaţi au susţinut proba scrisă, la care Victor Strătilă a acumulat 12,1 puncte, iar Teodor Cîrnaţ – 16,1 puncte.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Autorităţii Naţionale de Integritate, urmează ca membrii Comisiei să se întrunească într-o şedinţă, în care vor dezbate scorul acumulat de candidaţi. Apoi candidaţii vor fi testaţi la poligraf în decurs de cinci zile după anunţarea rezultatelor primelor două probe.

Cel mai probabil, testul la poligraf va avea loc la începutul săptămînii viitoare. Ulterior, candidatul desemnat învingător urmează a fi aprobat de preşedintele Igor Dodon.

ANI este un organ ce verifică declaraţiile demnitarilor şi deputaţilor. Instituţia a fost constituită în anul 2016 în baza Comisiei Naţionale Anticorupţie, care deţinea statut de instanţă de constatare şi nu putea aplica sancţiuni împotriva funcţionarilor.

ANI va avea 30 de inspectori cu statut independent. Ei vor putea nu numai să stabilească încălcările şi să ceară explicaţii, dar şi, la necesitate, să impună sancţiuni, să se adreseze instanţei de judecată şi să ceară confiscarea bunurilor. Şeful ANI este numit pe un termen de cinci ani în urma rezultatelor unui concurs public.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load