Citirea gîndurilor, tot mai aproape de realitate

Citirea gîndurilor, tot mai aproape de realitate

Cercetătorii se află tot mai aproape de citirea gîndurilor. O cercetare recentă a identificat unele dintre cele mai complexe modele ale creierului care ne ajută să formăm gîndurile.


Modelele cerebrale generate de anumite fraze ar putea fi prezise cu o acurateţe de 87%, sugerează un studiu ce s-a bazat pe un ,,alfabet'' al celor 42 de concepte privind mărimea, locaţia, culoarea, acţiunea şi alte elemente care realizează gîndurile complexe, informează Science Alert.


Cercetătorii din cadrul Universităţii Carnegie Mellon din Statele Unite ale Americii nu îşi pot da seama cu exactitate ce gîndesc oamenii, însă cu ajutorul sistemelor pot decoda tipul de gînduri pe care le are o persoană. Procesul poate fi urmărit doarece anumite părţi ale creierul sînt responsabile pentru diferite tipuri de gînduri, aşadar anumiţi neuroni se activează atunci cînd ne gîndim la un anumit obiect precum un bec şi o altă zonă de neuroni se activează cînd ne  gîndim la o anumită culoare. 


'' Una dintre cele mai mari evoluţii ale creierului uman este abilitatea de a combina concepte individuale în gînduri complexe,'' afirmă principalul cercetător Marcel Just. 


Cercetătorii au utilizat un algoritm nou pentru analizarea tomografiilor pentru a determina ce tip de gînduri activează aumite modele cerebrale. Ulterior, aceşti algoritmi au fost utilizaţi pentru prezicerea noilor modele cerebrale. Modul de funcţionare este asemănător cu programarea inteligenţei artificiale prin prezentarea a sute de imagini cu anumite concepte.  În cazul de faţă, algoritmul deţinea 239 de propoziţii şi şapte voluntari care au lucrat cu acestea înainte ca algoritmul să prezică o nouă propoziţie. 


Una dintre propoziţii era ,,martorul a ţipat în timpul procesului,'' ceea ce implica atît un subiect, un loc şi o acţiune a subiectului. Algoritmul a reuşit să prezică modul în care a fost realizat acest gînd în creier, bazîndu-se pe activitatea neuronală. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load