X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente

2 ian. 2018,, 01:30   Externe
5357 0

Cercetătorii au combinat puterea „lentilelor naturale” cu capacitatea de observare a Telescopului Hubble al NASA pentru a ajunge la o descoperire surprinzătoare - primul exemplu de galaxie compactă şi masivă, în formă de disc, care a încetat să producă stele la doar cîteva miliarde de ani după Big Bang.

Descoperirea aceasta contestă înţelegerea curentă a modului în care galaxiile se formează şi evoluează, scrie Science Daily.

Mai mult decît atît, este prima observaţie directă, cel puţin unele dintre aceste galaxii vechi „moarte” au evoluat dintr-o formă ca cea a Căii Lactee în galaxiile eliptice gigantice pe care le vedem astăzi. Calea Lactee are o structură asemănătoare cu a unei spirale, în timp ce galaxiile eliptice, în afară de forma elipsoidală, se caracterizează printr-o structură mai omogenă, în care stelele au orbite oarecum aleatorii în jurul centrului.

Sune Toft, autorul acestui studiu de la Dark Cosmology Center, precizează că „aceste noi informaţii ne pot forţa să regîndim tot contextul cosmologic al modului în care galaxiile mor la începutul existenţei şi evoluează în galaxii eliptice”.

Galaxia nou descoperită este de trei ori mai masivă decît Calea Lactee, dar are doar jumătate din volumul acesteia. Măsurătorile realizate cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) au determinat că această galaxie se învîrte cu o viteză de două ori mai mare ca viteza de rotaţie a galaxiei noastre.


De asemenea, cercetătorii au determinat masa stelară, rata de formare a stelelor şi vîrsta acestora.

Ce nu se ştie este motivul pentru care galaxia a încetat să formeze stele. Mai mult decît atît, procesul de transformare a galaxiei nu este cunoscut pe deplin. Se speculează că s-au format prin ciocnirea mai multor galaxii. „Dacă aceste galaxii apar prin alipirea la el a mai multor galaxii mai mici, iar acestea vin în număr mare din diferite unghiuri, se pot modifica orbitele stelelor din galaxia mare, devenind mai aleatorii”, adaugă Toft.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?