X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănîncă alimente prăjite

2 apr. 2023,, 21:30   Sănătate
1520 0

Cartofii prăjiţi sau carnea prăjită ar trebui mîncate cu moderaţie de femeile însărcinate.

Un studiu al cercetătorilor americani arată că gravidele care mănîncă zilnic prăjeli prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestaţional, boală care predispune la naşteri premature.

Femeile însărcinate ar trebui să renunţe la cartofi prăjiţi şi la alte tipuri de prăjeli pe toată perioada sarcinii. Recomandarea vine din partea cercetătorilor de la Universitatea Harvard, care au constatat că gravidele care obişnuiesc să mănînce astfel de preparate prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestaţional. Această boală, lăsată netratată, predispune la naştere prematură sau naşterea unui copil cu greutate corporala mare, notează site-ul Imaginea mea.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu care a durat 10 ani şi la care au participat peste 15.000 de femei gravide. Voluntarele au răspuns la o serie de întrebări cu privire la dieta lor şi stilul de viaţă, inclusiv dacă au fumat în perioada sarcinii, cît de des au mîncat alimente prăjite, carne, fructe, legume şi cîte lichide au băut, in special apă, de la o zi la alta.

Concluzia arată că femeile însărcinate care mănîncă alimente prăjite de şapte ori pe săptămînă prezintă un risc cu 88% mai mare să dezvolte diabet gestaţional, spre deosebire de cele care obişnuiesc să mănînce cartofi prăjiţi sau friptură cel puţin o dată pe săptămînă.


Alimentele prăjite luate de 4-6 ori pe săptămînă cresc riscul de diabet cu 16%. De asemenea, boala poate să apară la femeile gravide trecute de vîrsta de 25 de ani, care au probleme cu greutatea sau care au un istoric familial de diabet zaharat.

Cercetătorii spun că alimentele prăjite generează producerea de substanţe chimice care pot dăuna capacităţii organismului de a controla nivelul de zahăr din sînge. Mai mult, în timpul gătitului, distribuţia acizilor graşi trans pot perturba acţiunea insulinei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?