X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal

16 sep. 2021,, 00:30   Sănătate
3035 1

Persoanele care au un nivel normal sau înalt de vitamina D în sînge, în special femeile, au un risc mai scăzut de a dezvolta un cancer colorectal, decît cele care au un nivel scăzut al acestei vitamine, potrivit unui studiu internaţional, publicat de revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, relatează marţi EFE.

La acest studiu au colaborat mai multe institute de cercetare şi universităţi spaniole, printre care Unitatea de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia şi Institutul de Investigaţie Biomedicală din Malaga (IBIMA), transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Pentru acest studiu, autorii au utilizat cercetări epidemiologice care evaluează asocierea nivelului scăzut de vitamina D şi cancerul colorectal în rîndul mai multor populaţii din întreaga lume.

Jumătate dintre pacienţii studiaţi erau din Statele Unite şi o treime erau cetăţeni europeni, iar perioada de studiere a participanţilor a oscilat "între 4 şi 20 de ani".

Şi alte analize suplimentare au fost efectuate pentru a valida concluziile obţinute.

Investigaţia a concluzionat că vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal şi/sau în progresia acestui tip de cancer.

"Acest studiu pune bazele pentru ca în viitor să fie dedicate mai multe eforturi pentru a determina cu ajutorul altor studii posibilele mecanisme implicate în dezvoltarea cancerului colorectal în asociere cu un nivel scăzut de vitamina D", a declarat Jordi Salas-Salvadó, responsabil al Unităţii de Nutriţie Umană de la Universitatea din Valencia.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?